Bush a Capitolium ostromáról: banánköztársaságokban látunk ilyet

Banánköztársaságokban látunk ilyet, ahogy a választás eredményét megkérdőjelezik - mondta George W. Bush, volt elnök a Washingtonban történtekről. “Trump zendülést szított” - mondta a republikánus Mitt Romney.

2021. január 7., 01:19

Szerző:

„Államcsíny”

- így jellemzi a Rolling Stone magazin azt, ami jelenleg az USA fővárosában, Washington DC-ben folyik. A városban az amerikai törvényhozás alsóházának otthont adó Capitoliumba törtek be Trump-párti tüntetők. Az eseményről készült képeken újra és újra feltűnik a félmeztelen, szőrmesapkás, festett arcú Jake Angeli. A férfi a QAnon nevű összeesküvés-elmélethívő csoport tagja, és jelenleg úgy tudni, kulcssszerepet játszik az eseményeben. Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok Elnöke "nagyszerű hazafiaknak" nevezte a törvényalkotás egyik legfontosabb épületébe betörő csoport tagjait, akik szerint a demokrata párt számos tagja egy pedofil maffia kötelékében irányítja titokban az országot. Sajtóhírek szerint meghalt egy, a capitolium épületében lelőtt nő - az eset körülményei egyelőre ismeretlenek.

Trump helyi idő szerint ma délután tartott beszédet a városban, amelyben ismét kétségbe vonta Joe Biden megválasztott elnök győzelmét a novemberi szavazáson. Az őt támogató több tucatnyi aktivista ezután vonult be a Capitolium épületébe. Holott az elnök a forrongás elején a rendfenntartók tiszteletére hívta fel a figyelmet, nemrég már ezt tweetelte:

"Az ilyen dolgok akkor történnek, amikor a szent választási győzelmüket ilyen méltatlan és gonosz módon veszik el a nagyszerű hazafiaktól, akikkel oly sokáik unfairül és rosszul bántak."

Washington DC polgármestere este 6-kor kezdődő kijárási tilalmat vezetett be, az éppen ülésező kongresszus tagjait, köztük Mike Pence alelnököt evakuálták. Pence egyébként pár órája jelentette be, hogy nem lesz hajlandó megvétózni az elektori szavazatokat, amelyekkel megválasztották Joe Bident. Trump a délutáni beszédében azt mondta, hogy reméli, az alelnök nem tesz így. Ezzel Pence beláthatatlan ideje először fordult szembe Trumppal, és elvette az utolsó esélyét is arra, hogy megváltoztassa a választás kimenetelét.

A Twitter egyébként Trump számos tweetjét törölte, amelyekben az elnök a zavargásokról beszélt. Ezek közé tartozik az előbb idézett írás, illetve egy olyan is, amiben az elnök azt írja,hogy Pence-nek “nem volt elég bátorsága” ahhoz, hogy a helyes döntést hozza meg.

A New York Times információi szerint Washington DC polgármestere a helyszínre kérette a Nemzeti Gárdát is. A lap azt írja, hogy az ő beavatkozásukat Mike Pence hagyta jóvá, és nem Donald Trump. A lap kiemeli, hogy ez a feladat alapból az elnökre hárulna, így nem tiszta, miért az alelnök lépett az ügyben.

A Nemzeti Gárda szóvivője elmondta: Összesen 3350 rendfenntartót vezényeltek a városba szerda éjszakára.

Tinashe T. Machona hozzátette: “Az egész washingtoni állományt mozgósítottuk, akik felkészültek arra, hogy támogassák a hatóságokat a város területén az ingatlanok védelmében.”

“Beteges … szívszorító” - ezekkel a szavakkal jellemezte a Capitolium ostromát a korábbi, republikánus elnök, George W. Bush. Megjegyezte: “banánköztársaságokban vitatják így a választási eredményeket”. Bár Trump nevét nem írta le a volt elnök, egyértelműen rá utalt, amikor kijelentette: “Irtózom egyes politikai vezetők magatartásától a választások óta, az intézményeink és hagyományaink tiszteletének hiányától.”

Jeffrey A. Rosen megbízott főügyész az ostromról kijelentette: az “elviselhetetlen támadás a demokráciánk alapvető intézménye ellen”.

Mitt Romney republikánus szenátor közleményben tudatta: “Egy önző ember sérült büszkesége és két hónapon keresztül tudatosan félretájékoztatott, ma tettekre bújogatott támogatói miatt történt mindez. Ami ma történt, az valójában az Egyesült Államok elnöke által felbujtott zendülés volt. Azok, akik úgy döntenek, hogy továbbra is támogatják veszélyes játékát azáltal, hogy kifogásolják a törvényes, demokratikus választások eredményeit, örökre bűnrészességnek tekinthetők a demokráciánk elleni példátlan támadásban. Emlékezni fognak rájuk az amerikai történelem ezen szégyenteljes epizódjában betöltött szerepük miatt. Ez lesz az örökségük."

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.