Kódokkal ellenőrizné a világ utazóit a kínai elnök

Hszi Csin-ping az egészségügyi veszéllyel indokolja a lépést.

2020. november 23., 13:42

Szerző:

Az egész világra kiterjedő, QR-kód alapú utazási rendszert vezetne be Hszi Csin-ping, írja az MTI. A kódokkal az utazó egészségügyi állapotát tudnák ellenőrizni, mondta Hszi a G20-csúcstalálkozón. A tízmilliós Hangcsou városban már használnak egy ilyen rendszert, és a városvezetés állandóvá tenné a használatát a járvány után is.

Kenneth Roth, a Human Rights Watch igazgatója szerint trójai falóként használnák a rendszert: először csak egészségügyi okokra hivatkozva, később pedig politikai célokra. Emberi jogi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a kódok szélesebb körűvé tehetik a politikai megfigyelést.

 

 

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.