Történelmi döntés született, 15 év után kegyelemben részesítettek egy gyilkosságért 51 évre ítélt nőt

2019. január 8., 21:00

Szerző:

Történelmi döntést hozott az amerikai szövetségi állam, Tennessee távozó kormányzója, Bill Haslam, aki kegyelemben részesítette az emberölésért 51 éves börtönbüntetését töltő Cyntoia Brownt.

Brown tizenöt év után, augusztus hetedikén szabadulhat, tíz évig lesz feltételes szabadlábon. Ügyében több jogvédő szervezet és celebritás, köztük Rihanna és Kim Kardashian is felszólalt, igazságtalannak nevezve az ellene meghozott ítéletet.

Hogy megértsük a kiállást, vegyük sorra a Brownnal történteket. Brown 1988-ban született Tennessee-ben. Édesapja kiléte ismeretlen, édesanyja Georgina Mitchell terhessége alatt sem tudta letenni az alkoholt, így a nő gyerekkorában is szenvedélybetegséggel küzdött. Védői a tárgyalásán felhozták, hogy Brown magzati alkohol szindrómával született, ami azt jelenti, hogy károsult az idegrendszere. Terhessége után az anyja crack-kokain fogyasztóvá is vált, és képtelen volt gondoskodni a gyermekéről, aki a gyámrendszeren keresztül örökbe adtak. A lányt Ellenette Brown vette magához, aki mindent megtett, hogy egy stabil, szerető környezetet teremtsen, de hiába, a súlyos traumákat hordozó Brown 16 éves korában, 2004-ben megszökött otthonról. Egy ideig hajléktalan volt, majd megismert egy Garion McGlothen Jarvis nevű férfit, akit utcanevén csak Kut-Throat-ként ismertek.

Fotó: YouTube

Jarvis befogadta a lányt, akit nem sokkal azután prostitúcióra kényszerített, a stricije lett. Így történt, hogy Cyntoia tartotta el saját magát és Jarvist is, akarata ellenére azzal, hogy árulta a testét. A védelem szerint ez idő alatt Jarvis számos alkalommal megverte, fenyegette és megerőszakolta a még csak 16 éves Cyntoiát.

Augusztus ötödikén este történt, hogy Brown strichelt, és megismerte a 43 éves ingatlanügynök Johnny Mitchell Allent a nashville-i Sonic Drive-In parkolójában. A terület illegális piros lámpás negyedként működik, a férfi prostituáltat keresett magának aznap estére. Brown beleegyezett, hogy elmegy a férfival 150 dollárért. Itt fontos megemlíteni, hogy a Tennessee jogrendszer a kölcsönös beleegyezéssel történő szexuális aktust 18 éves kor felett határozta meg 2004-ben.

Brown és Allen megvacsorázott, majd a férfi lakására hajtottak a Mossdale Roadra. Az ottlétük során Brown fejbe lőtte Allent a nála lévő 40-es kaliberű kézifegyverével, utána elvette a férfi tárcáját, majd elhajtott a Fordjával.

A nőt nem sokkal később elfogták a rendőrök, és az ügyészség előre megfontolt gyilkossággal, emberöléssel és rablással vádolta meg. Bár még csak 16 éves volt, nem fiatalkorúként, hanem felnőttként tárgyalták az ügyét.

A lány soha nem tagadta, hogy lelőtte a férfit, de azt állította, önvédelemből tette, ráadásul napok óta nemi erőszaknak volt kitéve és be volt drogozva. A lány szerint a férfi korlátozta mozgását azzal, hogy folyamatosan felette állt, amíg az ágyában feküdt. Azt is állította, volt egy pont amikor azt hitte, Allen egy fegyver után nyúl amikor az ágyban voltak. Azt tagadta, hogy prostituáltként dolgozik és állította, nem is szexelt az áldozattal, csak étel és fedél után kutatott aznap este. 

A nyomozati anyag azonban ennek ellentmondott. A szakértők szerint a holttest pozíciójából megállapítható volt, hogy Allen minden bizonnyal aludt, amikor lelőtték. Szerintük a gyilkosság nem önvédelemből, hanem rablási szándékkal történt. Brownt  végül nem előre megfontolt gyilkosságért, hanem emberölésért életfogytiglanra ítélték, legkorábban 51 év után, 67 évesen szabadulhatott volna. Ezt bírálta felül a kormányzói kegyelem, amelyet Haslamtól kapott. 

Fotó: YouTube

A mostani kormányzói döntésben a közvéleménynek minden bizonnyal nagy szerepe volt. Dan Birman producer az elejétől fogva figyelte Brown ügyét, és 2011-ben ki is jött egy dokumentumfilmmel „Életfogytiglannal szembenézve: Cyntoia története” címmel, ami a PBS csatornán debütált. Filmjéből az szűrhető le, hogy Brownt színesbőrűként és szegényként nem kapott megfelelő ellátását gyermekkorában az őt ért traumák és születési rendellenesség kezelésére.

A Brown elleni ítéletet a mostani kormányzói döntés nem vitatja, csupán úgy véli, 15 évnyi börtönbüntetés, az előzmények fényében elégséges volt a nehéz sorsú lánynak. A nő a börtönben leérettségizett, és májusban szerezheti meg főiskolai diplomáját.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.