Több gyermek holttestére is rábukkantak egy mexikói tömegsírban, már csaknem 180 ember feküdt mellettük

2018. szeptember 24., 14:43

Szerző:

Egy körülbelül hat hónapos csecsemőre való nadrágot, csillámos, rózsaszín szandált és több, szintén kisgyerekre való pólót találtak a mexikói hatóságok egy veracruzi tömegsírban.

Az ABC News-nak nyilatkozó nyomozó nem akarta felfedni kilétét, de azt elmondta, hogy a sírban gyerekek és felnőttek földi maradványai voltak. A ruhákat vagy az áldozatokon, vagy letépve, mellettük találták meg.

Fotó: FGE Veracruz

Az eltűnt személyek felkutatásáért felelős bizottság számos ruhadarabot tett közzé az interneten, hogy lehetőséget adjon családtagoknak arra, hogy esetleg felismerjék eltűnt szerettük tárgyát. Vannak köztük női alsóneműk és boxeralsók is, fiú és lány gyermekpólók.

A mexikói hatóságok még szeptember elején jelentették be, hogy egy újabb tömegsírra bukkantak. Akkor 166 koponyát számoltak, ez a szám mára, az ásatás előrehaladtával már eléri a 174-et. A tárgyak internetes katalógusa folyamatosan bővül.

Nem megszokott, hogy a mexikói hatóságok bűnügyi bizonyítékokat közzétesznek egy folyamatban lévő nyomozásról. Ám kénytelenek voltak, mert több ezer mexikói család vár hírt eltűnt szerettéről, akiknek száma az utóbbi tíz évben folyamatosan nőtt, mióta az akkori államfő, Felipe Calderón meghirdette a drogkartellek elleni háborút.

A megszólaltatott szakember szerint éppen ideje lenne, hogy kiépítsenek egy nemzeti DNS-bázist azért, hogy hozzátartozók mintájának nyilvántartásával könnyebben azonosítsák a holttesteket.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.