Boris Johnson az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, II. Erzsébet királynő megbízta a kormányalakítással

2019. július 24., 17:55

Szerző:

Boris Johnson az Egyesült Királyság új miniszterelnöke. A volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét II. Erzsébet királynő szerda délután bízta meg kormányalakítással.

Az uralkodót előzőleg Theresa May, Johnson elődje kereste fel a londoni Buckingham-palotában, és benyújtotta lemondását a kormányfői tisztségről. Szerda délután távozott is Theresa May a Downing Street-i kormányfői rezidenciáról, politikai tevékenységét parlamenti képviselőként folytatja.

Boris Johnsont a Konzervatív Párt tagsága választotta a párt vezetőjévé May utódjaként, és mivel a párt kormányon van, a pártvezetői poszton történt váltás a miniszterelnöki tisztség átvételét is jelenti.

Az új kormányfő ma délután a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt tartott első kormányfői beszédében bejelentette, hogy az Egyesült Királyság a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) október 31-i határnapján kilép az Európai Unióból, mégpedig új, a jelenleginél jobb megállapodással.

Johnson alig burkolt éles bírálattal illette elődje, Theresa May Brexit-stratégiáját. 

Brexit - Küzdelem a kormányfői posztért
Fotó: Jeff Overs

A Brexitről döntő, 2016-ban tartott népszavazásra utalva kijelentette, May minden erőfeszítése ellenére még mindig vannak borúlátók, akik az elmúlt három év döntésképtelensége után is úgy gondolják, hogy Nagy-Britannia nem képes egy demokratikus felhatalmazás teljesítésére.

– A kétkedőknek, a világvége-hangulat gerjesztőinek azonban megint nem lesz igazuk, és ha valaki Nagy-Britannia ellen fogad, arra az inge is rámegy

– fogalmazott a brit kormányfő.

Johnson kijelentette, kormánya olyan új Brexit-megállapodást köt, amely maximalizálja a kilépés nyújtotta lehetőségeket.

A brit pénzügyminiszter, Philip Hammond ma bejelentette lemondását. Döntését azzal indokolta, hogy tudomása szerint Boris Johnson – a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere – elvárja majdani kormányának tagjaitól a megállapodás nélküli Brexit lehetőségének elfogadását, márpedig ő ehhez soha nem adná a nevét.

Johnson az Egyesült Királyság 55. miniszterelnöke.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.