The New York Times: Donald Trump segített a szüleinek adót csalni

2018. október 3. 07:21 - szerző: MTI

Donald Trump amerikai elnök évtizedekkel ezelőtt segített a szüleinek, hogy dollármilliókat titkoljanak el az adóhivatal elől - írta kedden a honlapján a The New York Times. Az elnök ügyvédje hamisnak minősítette a cikkben foglaltakat.

A lap azt állítja, hogy Trump - aki a 2016-os elnökválasztási kampányban azt hirdette magáról, hogy önerejéből lett milliárdos, és ismert építési vállalkozó édesapjától csak kevés anyagi segítséget kapott - valójában az apjától örökölte a vagyonát. Ez - írta a lap - mai értéken számolva több mint 400 millió dollár volt, és úgy hízott ilyen nagyra, hogy Trump és a testvérei a kilencvenes években a többi között gyanús adómegkerülési technikákat alkalmazva és fantomcég létrehozásával segítettek a szüleiknek a valós vagyonuk eltitkolásában.  A lap szerint az adóhivatal (IRS) nem szentelt különösebb figyelmet e manővereknek, így Fred és Mary Trump - az elnök néhai szülei - több mint egymilliárd dollárt tudtak a gyermekeikre hagyni.

Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

Charles Harder, az elnök ügyvédje a lapnak küldött közleményben leszögezte, a cikkben megfogalmazott állítások száz százalékig hamisak és rendkívül rágalmazóak. Szerinte senki nem követett el csalást vagy adóelkerülést, és azok a tények, amelyekre a NYT vádjai épülnek, rendkívül pontatlanok. Az ügyvéd ugyanakkor fontosnak tartotta közölni azt is, hogy az üzleti ügyek részleteit, így az adóval kapcsolatos dolgokat is Trump a testvéreire és adóügyi szakértőre bízta.

A család nevében közleményt adott ki az elnök testvére, Robert Trump is. Leszögezte, az ajándékok, örökségek és ingatlanok után járó adókat időben befizették, és a család a továbbiakban nem kívánja kommentálni a húsz évvel ezelőtti történéseket. 

A Fehér Ház szerint a The New York Times cikke félrevezető, a szövetségi adóhivatal pedig annak idején ellenőrizte és jóváhagyta a Trump család tranzakcióit. A CNBC televízió kedden este azt jelentette: New York állam adóhivatala megvizsgálja a The New York Times cikkében megfogalmazottakat.