Tévedésből egy amerikai muszlim aktivista fotóját tették ki a Srí Lanka-i gyanúsított helyett

2019. április 26., 11:39

Szerző:

A Srí Lanka-i rendőrség a húsvét vasárnap elkövetett merényletek egyik gyanúsítottjaként közölte csütörtökön tévedésből egy amerikai muszlim fotóját.

 A gyanúsítottak listáján Abdul Kader Fatima Hadídzsa nevéhez egy kendőt viselő nő fotóját társították körözött személyként. A fotón szereplő személy azonban nem ő, hanem Amara Majeed, egy, az Egyesült Államokban élő, szúfi muzulmán nő, akinek szülei Srí Lankáról vándoroltak be. A szülők 2015-ben nyílt levelet írtak Donald Trumpnak, a jelenlegi amerikai elnöknek, kifogásolva azt a hangvételét, amelyet az amerikai muszlimokkal kapcsolatban használt.

Amara Majeed észrevette a hibát, és a Facebook-oldalán megírta, hogy a Srí Lanka-i kormány tévesen azonosította őt a merényletek egyik támadójaként. A Srí Lanka-i rendőrség csütörtök este elismerte hibáját, megerősítve, hogy az Abdul Kader Fatima Hadídzsa névhez társított fotó nem a szóban forgó gyanúsítotté.

Ez már a hatóságok második súlyos hibája az ügyben. Az első az volt, hogy a kezdetekben arról számoltak be, hogy 359-en haltak meg a terrormerényletekben, majd később ezt a számot 253-ra módosították. A tévedést azzal magyarázták, hogy a robbanások megcsonkították a holttesteket, és szétszórtak egyes testrészeket, így voltak olyan áldozatok, akiket többször vettek számításba.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.