TBC-veszély: Románia megfertőzheti Európát

Időzített bomba ketyeg Romániában. Nem azért, mert hónapokat késett az új típusú influenza elleni oltás, mert rég lejár a járvány, mire lesz vakcina a gyerekeknek. Az igazán nagy baj, hogy most már TBC-oltás sincs, megfertőzhetjük Európát.

2010. február 12., 14:53

Egymást érik az oltási botrányok: először késik az új típusú influenza elleni oltás, aztán hirtelen oltási hisztéria tör ki, amely ugyanolyan hirtelen el is hal. A romániai átoltottsági arány messze alul marad a kelet-európai országokhoz képest is, és meg sem közelíti Nyugat-Európáét.

Az oltással szenbeni gyanakvás az emberekben az egészségügyi rendszerrel szembeni gyanakvásból fakad. A többség nem hiszi, hogy Románia képes megfelelő minőségű oltóanyagot megfelelő módon előállítani, és szakszerű oltási kampányt megszervezni. A többségnek sajnos eddig igaza volt: a gyermekeknek szánt oltóanyagnak még mindig se híre, se hamva.

Az oltási kedv megőrzésére nincs egységes stratégia, és nincs jó kommunikáció. Mondhatni, hogy ez csak időszakos, átmeneti probléma, amelyet gyorsan ki lehet küszöbölni.

A botrányt botrány erősíti

Nem tudni, ki dobta fel a Cantacuzino Intézetet és az Intézettel szerződésben álló cégeket, hogy szakszerűtlenül tesztelik a gyermekeknek szánt influenza elleni oltást. (Értsd: pénzért vesznek rászoruló gyermekeket, mert a nem rászorulók nem merik vállalni a teszteléssel járó kockázatot.) Talán a sajtó kelti a feszültséget, talán az Országos Gyógyszerügynökség, amely láthatólag feszült viszonyban áll az oltóanyagokat előállító és kibocsátó Cantacuzino Intézettel.

Lehetne ezt a történetet annyiban hagyni, legfennebb súlyosbodik az influenza helyzet, gyorsabban terjed a járvány, de még mindig lehet bízni a jószerencsében és a viszonylag alacsony halálozási arányban.

Mismásoltak a lakosság oltási rohamát kiváltó eset, Toni Tecuceanu színész halála körül is: bátyjának írásbeli kérelmére sem adták ki eredetileg az orvosi lapját. A család most kapta meg a dossziét, 31 nappal a médiaszemélyiség elhunyta után. Ebből kiderült, a tüdőkomplikációk és az A/H1N1 vírus mellett Tecuceanut megfertőzte az Országos Járványtani Intézet lélegeztetőgépe is a kórházi fertőzésekért sokszor felelős Acinetobacter baktériummal.

A korsó viszont tovább járt a kútra. Már nem csak az influenza oltással van baj, hanem a TBC elleni oltással is. És a TBC még annyira sem játék, mint az új típusú influenza: Romániában a legmagasabb a gümőkóros megbetegedések száma Európában. Évente közel húszezer ember betegszik meg ebben a nehezen kezelhető, rendkívül ragályos és veszélyes betegségben.

A szegénység és a kosz betegségében

Az ezredforduló környékén nemhogy Európa, de világelsők voltunk a járvány terjedése szempontjából. Ilyen körülmények között jelentette be a hét elején az Egészségügyi Minisztérium, hogy áprilisig nem kap BCG-oltást egyetlen romániai újszülött sem. Azért nem kap, mert nincs. Legalábbis nincs érvényes szavatosságú oltóanyag. Négy hónapig ugyanis – mutyiban – még oltották a csecsemőket 'ha nem használ, nem is árt' alapon lejárt szavatosságú oltóanyaggal.

Az eljárás, mondják a szakértők, nem volt káros, de nem is nyújtott biztos védelmet. Ha nem emeli fel a helyzet ellen a szavát néhány elkötelezett orvos, talán elcsúszik ez a történet is. De volt, aki tiltakozott, és a sokasodó tiltakozások hatására végre lépett a szakhatóság.

Először a szavatosság meghosszabbítását ígérte, majd váratlanul – ellentmondva önmagának – visszavonta az oltóanyagot. Az egészségügyi minisztérium tegnap ismerte be, hogy nincs az új oltóanyag gyártásához megfelelő technológiai háttér, ennek beszerzésére áprilisig várni kell.

Mi miért van? Lehet találgatni

Hogyan vetemedhetett a hazai rendszer a lejárt oltóanyag használatára? Miért hiányzik a technológia? Miért nem pótolták időben? Miért nem tesznek meg mindent azért, hogy az egészségügyi rendszer alanya és állítmánya, az állampolgár, bízzon a rendszer működésében? Miért dolgozik egymás ellen a Gyógyszerügynökség és a Cantacuzino Intézet? Miért késnek és miért szakszerűtlenek a minisztériumi nyilatkozatok?

Söpörjük félre ezeket a kérdéseket. A TBC a 19. és a 20 század betegsége. Nem csak az egészségügyi rendszerünkre, az egész országra nézve káros az, ami történik. Csecsemők életével játszani már nem kis adminisztratív baki, politikai huzavona, üzleti hajcihő. A türelem tegnap lejárt, nincs haladék áprilisig - írta a

Kitekintő.