Távol a terített asztaltól

Fehér Márta Széchenyi-díjas professzor nem hajlandó egy asztalhoz ülni Orbán Viktorral. Döntését meg is indokolja: az ország élén a felsőoktatási intézmények önállóságát kikezdő, a tudományos életet megnyirbáló halatom pöffeszkedik, ő pedig nem hajlandó beállni a gondolkodás szabadságának gúzsba kötői közé.

2015. szeptember 18., 10:51

Fehér Márta nyíltan uszítónak nevezi a regnáló kormányzat törekvéseit. A BME Filozófiai és Tudománytörténeti Tanszékének professzorra márpedig tudhat „valamit”. Ha mást nem, maga mellé állítani a Széchenyi-díjasok többségét, akik nemhogy egy tál lencséért, még egy adag kaviárért sem adnák el magukat. Leszögezi: a tudomány rendszersemleges művelői kézből nem etethetők.

A tudományos élet Fehér Mártához csatlakozó prominens képviselői is vallják: mit sem érnek az egyetemi szenátusok, professzori döntéshozók és a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Rektori Konferencia vagy a Magyar Akkreditációs Bizottság határozatai, ha azok kiüresedett, pártpolitika vezérelt grémiumok. Mert hol vannak az igazi tudósok? Tisztelet a kivételnek, külföldön. És nem csak az anyagiak okán. Az erkölcsi megbecsültség miatt is.

„Átvertek bennünket, megalázták a teljes tudományos életet” – nyilatkozza Fehér Márta. Mit lehet ehhez hozzátenni azok után, hogy ma „csak a kiskutyából nem lehet professzor”? Többször leírtam már: mekkora arculcsapása a tudományos élet képviselőinek Mocsai Lajos egyetemi tanári kinevezése, ami a Debreceni Egyetem díszdoktori címének adományozásával indult, majd Áder János köztársasági elnök professzori kinevezésével zárult. Éppen ezért tölt el örömmel Freund Tamás nemzetközi hírű neurobiológus, az MTA tagjának véleménye, miszerint Mocsainak erre a címre hivatkozni méltánytalan és aránytalan. A magyar szürkeállomány/szellemi tőke értékelődik le, ha ekvivalenciát húzunk a valami és a semmi között.

A magyar kormány már egyszer elment a falig. Még Schmitt Pál idején, akinek azóta sem tudni, van-e kis- vagy nagydoktorija. (Rossz nyelvek szerint maga sincs tisztában ezzel, bár sokan azon sem csodálkoznának, ha az ex ál[l]amfő egyszer csak az MTA elnöke lenne, hiszen tudományos érdeme lehetne, hogy korát megelőzve átírta a helyesírási szótárt, meg amúgy is Orbán Viktor közelségében somfordál.) Schmitt kiváló kormánymegbízottja lehetne Orbán Viktornak a tudomány és a felsőoktatás semmivé gyalulása terén. Nem kellene megvárni!

Nagy Zoltán, e-mail

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.