Tapsot kapott a brit sztártörténész, amikor azt mondta, az orbanizáció fenyegeti a leginkább a szabadságot Lengyelországban

2019. június 10., 05:15

Szerző:

A TVN24 lengyel televízió egy hete Harminc év szabadság címmel rendezett egy gdanski kerekasztal-beszélgetést, amelyen részt vetet Timothy Garton Ash történész, a University of Oxford professzora is. Megkérdezték tőle, milyen veszély fenyegeti a leginkább a szabadságot most Lengyelországban, amire lengyelül így válaszolt:

– Ez nagyon nagyon egyszerű. Orbanizacja á la polonaise. Ez nagyon egyértelmű számomra. (Inkább azért, mert lengyelül szólalt meg, mint azért, amit mondott, de Timothy Garton Ash első kijelentését a kerekasztal-beszélgetésről készült videófelvétel szerint a közönség tapssal fogadta. A brit történésznek lengyel felesége van – a szerk.) Ez egyértelmű egy történész számára. Nagyon komoly hatása lehet, amikor egy olyan rossz erő, mint amilyet Orbán Viktor képvisel, benne lehet az EU-ban. Ez botrányos. Ahogy az is, hogy benne lehet még az Erópai Néppártban, ami még nagyobb botrány, és használhatja a pénzünket, az EU-s állampolgárok pénzét, hogy egy igazi neo-autoritáriánus rendszert építsen, ami magától értetődően nem liberális demokrácia. És szemmel látható, hogy Lengyelország ezen az úton halad, és ugyan szerencséje van, hogy itt sokkal nagyobb a társadalmi ellenállás, de a veszély ettől még valódi

– fejtette ki. Beszélt arról is, hogy ha most Magyarországon lennének, teljesen más beszélgetést kellene folytatniuk, olyaat, amilyet Lengyelországban folytattak 30 évvel ezelőtt. 

Néhány nappal később, múlt pénteken Timothy Garton Ash volt az, aki kérdőre vonta és hazugsággal vádolta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a CEU elüldözése és az MMTA kifosztása miatt a pozsonyi GLOBSEC fórumon.

A brit történész 2005-ben szerepelt a Time magazinnak a világ száz legbefolyásásosabb közéleti személyiségéről készített listáján.

(A 444 nyomán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.