Lemaradtak az ékezetes betűk a romániai magyartankönyvből, de azért kiadták őket a diákoknak

2019. szeptember 13., 12:32

Szerző:

Betűhiányos magyar nyelv és irodalom tankönyv került a romániai hatodik osztályos gyerekek asztalára. A szaktanárok az ékezetes betűk egy része nélkül frissen megjelent kiadvány visszavonását követelik - írja a Krónika.

A legtöbb helyen az ő és az ű betűből hiányzott, de egy egy román névnél is ki kellett találni, hogy az ş vagy ţ betűt kell a szavakba illeszteni.

„Akikr l beszélni szoktunk”
Fotó: Krónika

A hibáért elsősorban az Editura Didactică nevű állami tankönyvkiadó a felelős, pedig ugyanazt a könyvet kellett volna kinyomtatnia, amelyet tavaly.

A Krónika megkereste a kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinetet, ahonnan azt a választ kapták, hogy "a karakterek és a betűtípusok összeférhetetlensége miatt" került homokszem a gépezetbe, az ő és az ű betűk helyett szóközök vannak. A nyomdakész változat helyes volt, de a nyomdában egy informatikai programhiba csúszott be. A tankönyveket újranyomtatják, és szeptember végéig kiküldik az iskoláknak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.