Szlovákiában is a héten lazítottak a korlátozásokon, de nem volt új betegük az elmúlt 24 órában - szigorral győzték le a járványt

2020. május 9., 15:47

Szerző:

Bő két hete Szlovákiában még a tömeges megbetegedésekre készülve 10 ezer kórházi ágyat, 1000 lélegeztetőgépet biztosítottak az intézményekben, éppen akkor 1360 fő koronavírus-fertőzöttről tudtak, 17 áldozat volt. (Nálunk akkor ezerrel több fertőzött és 250 elhunyt.)

A járvány csúcsát közepére várták 170 ezer fertőzöttel, ehhez képest nem volt új koronavírusos megbetegedés az országban az elmúlt 24 órában,

amit a Reuters jelentése szerint a kifejezetten szigorú korlátozásoknak köszönhetnek.

Ilyenre március 10-e óta nem volt példa. Az országban kevesebb az összes koronavírusos megbetegedés és haláleset, mint a régióban, jegyzi meg külön a Reuters.

Szlovákiában azóta összesen 1455 beteget és 26 halálesetet regisztráltak. Nálunk ma már 405 áldozat van, és április vége óta csaknem ezerrel több új beteg.

Mint a Reuters megjegyzi, Szlovákiában a kifejezetten sok tesztelés (20 ezer teszt 1 millió lakosra), a betegek gyors izolálása és egészségügyi ellátása mind hozzájárult ahhoz, hogy kordában tudták tartani a járványt.

És szintén csak a héten lazítottak a korlátozásokon, megnyitottak az üzletek, bár az iskolák zárva maradtak, ahogy az országhatárok is. A nemzetközi utasforgalom továbbra sem lehetséges, a külföldről hazatérőknek pedig az állam által ellenőrzött karanténközpontokba kell vonulniuk.

(A Portfolio nyomán)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.