Szivárvány Írország felett

A Pride Academy meghívására Budapestre látogatott egy, az Auróra klubban megrendezett közös filmnézésre és az azt követő kötetlen beszélgetésre Gráinne Healy, az ír egyenlőházasság-kampány egyik vezéralakja. Az eseményt Írország nagykövete, Ronan Gargan nyitotta meg.

2020. február 18., 06:10

Szerző:

A sok hányattatást megélt, romkocsmákra hajazó Auróra klub egyik nem túl tágas, zsúfolásig megtelt termében az írek egyenlőházasság-kampányát bemutató film vetítését megilletődött csend követte. Csillogó szempárok fordultak az est fénypontját megtestesítő Healy asszony felé, amint az est moderátora, Kanicsár Ádám újságíró, LMBTQ-aktivista feltette kérdéseit a felidézett emlékektől láthatólag szintén meghatott vendégnek. A lepergő filmkockák megelevenítették a 2015-ös írországi népszavazást megelőző mozgalmas éveket, kéttucatnyi elkötelezett aktivista fáradhatatlan küzdelmét a közös célért, hogy egy népszavazást kiharcolva meggyőzzék a négymilliós szigetország 80 százalékban katolikus lakosságát arról, hogy egyenlő jogokat élvezhessenek a házasodás terén.

A történéseket feldolgozó képsorok között bejátszott kampányfilmrészletben egy, az alkalom ünnepélyességéhez öltönybe öltözött, kora harmincas heteroszexuális fiú útra kel, és minden útjába kerülő házba bekopogva engedélyt kér, hogy nőül vehesse Sineadet, szíve választottját. Ezzel párhuzamot vonva a melegközösség számára oly megalázó állapottal, hangsúlyozva a szituáció abszurditását, amiért nekik kilincselni kell mások jóváhagyásáért, pedig annyit szeretnének csupán, hogy heteroszexuális embertársaikhoz hasonló, azonos házasodási jogaik lehessenek. A vetítés időnként félbeszakadt, és az ellustuló laptopot nem egyszer az attól karnyújtásnyira helyet foglaló nagykövet úr a szervezőket megelőzve keltette életre, élénk derültséget keltve a nézők között.

Fotó: Lakos Gabor

Pedig Írország messze nem járt élen a melegjogok tekintetében, sokáig birtokolta Nyugat-Európa egyik legkonzervatívabb állama címet, ahol a homoszexualitás tabunak számított, olyannyira, hogy bűncselekménynek való minősítését egészen megdöbbentő módon csak 1993-ban törölték el. A melegek jogainak támogatottsága a következő évtizedekben rohamosan nőtt, ezzel párhuzamosan csökkent a katolikus egyház tekintélye az egyházon belüli pedofilbotrányok hatására. A 2015-ben életbe lépő jogszabály az egyházakra nem vonatkozik, nekik továbbra sem kell összeadniuk azonos nemű párokat. A katolikusok és más keresztény szervezetek a népszavazás finiséig ellenkampányt folytattak, mivel álláspontjuk szerint házasság csak férfi és nő között létezhet. A melegházasságot bevezetni szándékozó centrista jobb-bal kormánykoalíció még mielőtt törvénybe foglalta volna szándékát, referendumot hívott össze az alaptörvény módosítására. A népszavazáson több mint 3,2 millió ír volt jogosult leadni voksát arra a kérdésre, hogy bekerüljön-e az ország alkotmányába az azonos neműek közti házasság intézménye. A választópolgárok 62,1 százaléka támogatta, míg 37,9 százaléka ellenezte a melegházasság engedélyezését, a referendumon a választók részvételi aránya is két évtizedes rekordot döntött, ami jól mutatta a téma iránti élénk társadalmi érdeklődést.

Gráinne Healy
Fotó: Lakos Gabor

A nem mellesleg gyakorló katolikus ír miniszterelnök, Enda Kenny is támogatóan szavazott, biztatva mindenkit, bátran menjen el és voksoljon „a szeretetre és az egyenlőségre”. Meglepő módon a teljes politikai elit is felsorakozott mögötte, a négy legjelentősebb ír párt, jobb- és baloldaliak egyaránt támogatták az ügyet. Írország ezzel a lépéssel benchmark lett, és bebizonyította, hogy a vallásos elkötelezettség, a katolicizmus nem összeegyeztethetetlen a melegek jogegyenlőségének támogatásával.

Mindezekkel szemben a hazai joggyakorlat a külföldön egyneműek között megkötött házasságot is csupán bejegyzett élettársi viszonyként könyveli el, mivel a magyar jogrendben melegházasság nincs, meleg párok gyermeket nem fogadhatnak örökbe, és a hivatalosan is együtt élő nők mesterséges megtermékenyítést sem vehetnek igénybe. A magyarországi melegközösség megítélése és elfogadása sajnos „kanyarban sincs” az ír viszonyokhoz képest. A múlt év októberében szélsőjobboldaliak felgyújtották az Auróra szivárványszínű lobogóját, Healy asszony látogatása közben pedig hárman próbáltak beszivárogni az előadásra, nyilvánvalóan az esemény megzavarásának szándékával. Amikor határozottan fellépett a közönség velük szemben, inkább visszavonultak, és bánatukban inkább az Auróra szeszkészleteinek elfogyasztását tűzték ki új célként.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.