Eszkalálódik a szíriai helyzet: a törökök tűz alá vettek a szír kormányerőket, a NATO rendkívüli tanácskozást tart

2020. február 28., 12:27

Szerző:

Egyre intenzívebbek a katonai beavatkozások Szíriában: a török hadsereg intenzív tűz alá vette pénteken a szíriai kormányerők több mint 200 hadállását, válaszul arra, hogy előző nap egy légitámadás során a szíriai Idlíb körzetében megöltek 33 török katonát - közölte Hulusi Akar török védelmi miniszter.

Elmondta: a válaszcsapásban légi járművek, köztük drónok és a tüzérség egységei vesznek részt. Arról számolt be, hogy "ártalmatlanították" a damaszkuszi kormánycsapatok 329 katonáját, 23 tüzérségi állását, 23 harckocsiját, 10 páncélautóját, öt helikopterét, öt lőszerszállító teherautóját, három lőszerraktárát, egy parancsnoki épületét, továbbá egy SA-17 és egy SA-22 típusú légvédelmi rendszerét.

Hulusi Akar török védelmi miniszter pénteken tagadta az orosz védelmi tárca azon közlését, amely szerint a török katonák előző nap Szíriában ellenzéki fegyveresek formációiban tartózkodtak, amikor a szíriai kormányerők tüzébe kerültek Idlíb tartományban. A BBC arról ír, hogy egy nem megerősített orosz médiajelentés szerint két, cirkáló rakétákkal felszerelt orosz hadihajót küldenek a szíriai tengerpart felé.

A NATO-tagországok nagykövetei Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tartanak pénteken a török katonák elleni légitámadás miatt - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében. Tájékoztatása szerint az Észak-atlanti Tanács keretében összeülő nagykövetek a szövetség alapító okiratának 4-es cikke alapján folytatnak megbeszélést a szíriai fejleményekről.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.