Bekérette a német nagykövetet Szijjártó Péter

2020. augusztus 23., 17:15

Szerző:

Antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot a német külügyi államtitkár Szijjártó Péter szerint. A külügyminiszter azt írta a Facebookon, hogy „Michael Roth német szociáldemokrata külügyi államtitkár tegnapi nyilatkozata miatt – melyben antiszemita vádat fogalmazott meg Magyarország kapcsán – holnap délelőttre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérettük Németország budapesti nagykövetét”

A miniszter hozzátette, mivel akkor ő éppen Kínában lesz, helyette Magyar Levente miniszterhelyettes fogadja majd a nagykövetet. 

Mint a hvg.hu írja, a közlemény nem tér ki arra, hogy Roth mit és hol állított Magyarországról. A német államtitkárral péntek délután a t-online.de oldalon jelent meg egy interjú, amiben amellett érvel, hogy az uniós támogatások kiosztását a jogállamisághoz kellene kötni. Azt is kifejtette, hogy a nem demokratikus eszközökkel élő lengyel és magyar kormányokkal szemben az EU-nak a civileket kell támogatnia ezekben az országokban. Az antiszemitizmus egy alkalommal került szóba az interjúban, amikor Roth a következőt mondta:

 

„Az egyik, amiért megindult a 7-es cikkely szerinti eljárás Magyarországgal szemben, az az elvaduló antiszemitizmus.

De nem beszélhetek kritikusan más országok az antiszemitizmusáról anélkül, hogy megemlíteném az antiszemitizmus rettenetes előretörését Németországban.” Szijjártó az interjú másnapján, szombaton közleményt adott ki, amibe azt írta, Roth olyasmit mondott, "ami után nem lehet nem megszólalni" és „Magyarországon a zsidó közösség biztonságban van”.

Hogy Szijjártó Péter mit csinált az elmúlt napokban és hol, arról ezekben a cikkeinkben olvashat:

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.