Több ezer csecsemőt rabolhattak el a szerbiai kórházakból

2020. július 21., 14:58

Szerző:

A szerb kormány döntése értelmében egy új bizottságot hoznak létre, amely a szerbiai szülészetekről korábban eltűnt csecsmők ügyében vizsgálódna – írja Szabad Magyar Szó.

A szerb sajtó úgy tudja, hogy a bizottságnak 15 tagja lesz, feladata pedig adatok gyűjtése és tények megállapítása ezekben az ügyekben.

Sajtóinformációk szerint Szerbiában nagyjából 

hatezer szülő véli úgy, hogy csecsemőjét a kórházban közvetlenül szülés után elrabolták,

és a gyerekeket más európai országokba csempészték, ahol nevelőszülőknek adták el őket.

A Balkan Insight 2017-es cikke szerint 1970 óta a mai napig fordulnak elő hasonló esetek, és eddig összesen 1500-at jelentettek be. A szülőknek a kórházban mindig azt mondták, hogy a csecsemő a születés után meghalt, ám sosem mutatták meg és adták át nekik a holttestet.

Az esetek hasonlósága miatt a szülők és a civil szervezetek a csecsemők szervezett csempészetére gyanakodnak – tette hozzá az Index.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.