Szájkosarat kapnak az orosz tudósok

Az állambiztonsági törvény módosításával a titkosszolgálat ellenőrzése alá helyezték az orosz tudományos életet. Elsőként a világhírű Lomonoszov Egyetem biológiai intézete sietett megfelelni az új követelményeknek – írta a Nature. A törvény értelmében minden kutató köteles munkája eredményeinek nyilvánosságra hozatala előtt – történjen az tudományos konferencián vagy szaklapban – annak anyagát engedélyeztetésre benyújtani a titkosszolgálatnak.

2015. december 27., 07:44

Az orosz kormány szerint a módosításnak nem célja a nem katonai jellegű és az alapkutatások publikálásának korlátozása. Szakértők emlékeztetnek arra, hogy ez visszatérés a szovjet időkhöz, amikor előzetes engedéllyel kellett igazolni, hogy a nyugati szaklapnak szánt publikáció nem tartalmaz új és fontos információt.

A most tovább szigorított törvény eredetileg a külvilág figyelmét elkerülve 1993-ban lépett hatályba, kötelezve az orosz tudósokat, hogy megszerezzék a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB), a KGB utódjának engedélyét kutatási eredményeik publikálására, amennyiben azok katonai vagy ipari jelentőséggel bírnak. A gyakorlatban ez a korlátozás elsősorban a fegyverekre vonatkozott.

Vlagyimir Putyin elnök azonban most májusban rendelettel kiterjesztette ennek hatályát minden tudományágra, amelynek eredménye pontosabban meg nem határozott „új termék” kifejlesztését teszi lehetővé. A kutatóhelyek nem akarnak kockáztatni, például a Belozserszkij biológiai intézet figyelmeztette alkalmazottait: „a jelenlegi törvény kötelezi a tudósokat, hogy minden cikk, konferencia-felszólalás vagy poster nyilvánosságra hozatala előtt azt engedélyeztessék”, tekintet nélkül arra, hogy külföldi vagy hazai megjelenésről van szó, s a szabály kivétel nélkül mindenkire vonatkozik, „tekintet nélkül az egész helyzet nyilvánvaló abszurditására”. „Minden, ami új és potenciálisan hasznos, most államtitoknak minősíthető”.

Az abszurditásokhoz tartozik, hogy mivel a tudományos publikációk nyelve az angol, és az orosz kutatók is így írják őket a kémelhárítóknak kénytelenek a cikkeiket oroszra fordítani. Ráadásul ellentétes azzal a kormány által meghirdetett céllal, hogy emelje az egyetemi oktatás színvonalát és azok nemzetközi elismertségét, és vezető nyugati tudósokat vonzzon Oroszországba.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.