Standard: Orbán behúzta a vészféket

A Der Standard szokatlan vereségnek nevezi Orbán Viktor számára, hogy az ellenzék és a kormánytábor túlnyomó többségének voksaival az Országgyűlés megbuktatta a népszerűtlen vasárnapi zárva tartást.

2016. április 13., 15:12

A meglepő visszakozást maga a jobboldali-populista miniszterelnök kezdeményezte. Behúzta a vészféket, hogy megakadályozza a népszavazást, ami sokkal nagyobb zakót eredményezett volna a hatalmára ügyelő politikusnak. Hogy annak idején a tilalom mellett döntött, abban a fő szerepet az játszotta, hogy a szabályozás a nagy nemzetközi bolthálózatok meggyengítését ígérte.

Csakhogy a lépés érzékenyebben érintette a mindennapokat, mert a magyarok hozzászoktak a vasárnapi bevásárláshoz. A tömeges elutasítás az egyébként inkább impotens ellenzéknek is feltűnt, csak éppen a Fidesz-szimpatizánsok látszatbeadványokkal sorra megtorpedózták a szocialisták kezdeményezéseit. A végén Kubatov Gáborhoz köthető verőlegények tornyosultak Nyakó István előtt. Hogy Orbán most engedett, azzal bizonyosan elkerülte a fenyegető fiaskót.

(Szelestey Lajos/Klubrádió)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).