Soros György megdicsérte Trumpot a Huawei elleni fellépése miatt, de azért vannak kétségei

2019. szeptember 10., 17:29

Szerző:

Soros György egy, a Wall Street Journalban megjelent publicisztikájában dicsérte meg Donald Trump amerikai elnök Kínát érintő külpolitikáját. Szerinte a Trump-kormány legnagyobb és egyetlen külpolitikai sikere az, hogy stratégiai riválisként kezeli Kínát, és nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti a Huaweit.

Soros Györgynek azért vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy Trump ki fog tartani az eddigi csapásvonal mellett, és a Huawei továbbra is korlátozva lesz abban, hogy amerikai alkatrészeket vásároljon.

Soros szerint Hszi Csin-Ping Kínájának legyőzése nem csak amerikai államérdek, de ő maga is fontosnak tartja, mert veszélyesnek tartja a kínai társadalmi kreditrendszert, amelyet az állampolgárok és a cégek értékelésére hoztak létre.

Az egyelőre még kísérleti fázisban lévő rendszer anyagi és ideológiai megbízhatóságot mér, és akik rosszul teljesítenek, azoktól például megtagadhatják a repülőjegy-vásárlást. Soros szerint ha ez eléri kiforrott formáját, akkor nem csak Kínában, hanem az egész világon halálos veszélyt jelenthet majd a nyitott társadalmakra.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.