Skóciában a világon elsőként kötelező tantárgyként tanítani fogják a melegek jogait

2018. november 9., 18:19

Szerző:

Skócia a világon elsőként kötelező tantárgyként beilleszti az oktatásba a melegjog ismereteket. EmberI jogi aktivisták hatalmas győzelemként üdvözlik a döntést – írja a The Guardian.

A skót iskolai tananyag részévé válnak a leszbikus, meleg, biszexuális, transgender és interszexuális jogok. 

Eszerint az állami iskolákban a melegjogi mozgalmak történetéről, a homofóbiával és transzfóbiával szembeni megküzdésről, az LMBTI-identitás azonosításáról fognak tanítani, miután a skót kormány elfogadta egy oktatási munkacsoport javaslatát. Egyetlen iskola sem mentesül a kötelezettség alól. 

Jordan Daly, a melegjogok oktatásáért küzdő csoport, a TIE egyik alapítója szerint nemcsak kampányuknak, hanem egész Skóciának jelent hatalmas győzelmet a döntés. Az LMBTI-jogokat még sehol a világon nem oktatták kötelezően az állami iskolákban. 

Fotó: Merész Márton

A TIE készített egy jelentést, amely szerint Skóciában tízből kilenc meleg fiatal tapasztalt homofóbiát az iskolában, 27 százalékuk pedig öngyilkosságot is megkísérelt, miután valamilyen formában zaklattákőket. A kutatás szerint az iskolai  diákok kevés ismerettel rendelkeznek a különböző beállítottságú emberek ellen irányuló előítéletekről.

John Swinney miniszterelnök-helyettes szerint Skócia már most is az egyik legprogresszívabb állam Európában az LMBTI-jogokat tekintve.

– Örömmel jelentem be, hogy mi leszünk az első ország a világon, akik az LMBTI-jogokat beillesztik a kötelező tananyagba

– jegyezte meg.

Hozzátette, hogy az oktatási rendszernek azt kell elősegíteni, hogy mindenki a legjobb teljesítményt nyújtsa. Ezért létfontosságú, hogy a tananyag olyan sokszínű legyen, mint amilyenek a diákok is.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.