Semmit nem oldott meg az olasz választás

2018. március 5., 10:37

Szerző:

Az első exit pollok alapján nem lesz olyan párt Olaszországban, amely önmagában kormányképes lenne. Az azonban már most elmondható, hogy szélsőjobboldali és populista pártok járnak az élen - írja a BBC.

A jelenlegi állás szerint a szavazatok többségét a populista, elitellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S) zsebelte be 31,6 százalékkal, a Metteo Renzi vezette, jelenleg kormányzó Demokrata Párt nagyon gyengén szerepelt, a szavazatok 19,1 százalékát sikerült csak megszerezniük. Őket követi az Északi Liga a szavazatok 18,2 százalékával, majd a Silvio Berlusconi által vezetett Forza Italia (Hajrá Olaszország) 13,8 százalékkal. Ebből az rajzolódik ki, hogy a Berlusconi vezette, az Északi Ligából, a Forza Italiából és több kisebb jobbos és szélsőjobbos pártból álló - jobboldali tömörülésnek lehet a legtöbb képviselői helye az olasz parlamentben 248-268 mandátummal, ami azonban még így sem elég a többséghez.

Femen-aktivista tiltakozik a voksoló Silvio Berlusconi ellen. A felirat rajta: „Berlusconi, a te időd lejárt! Olasz választások
Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

A liga szavazatainak többsége északról, míg az Öt Csillag Mozgalomé az ország déli részéről érkezett. Utóbbit a komikus Beppe Grillo alapította 2009-ben, és ez lehet a legnagyobb önálló párt a parlamentben 216-235 hellyel.

Az Il Fatto Quotidiano ma reggeli címoldalán a „Minden meg fog változni” cím elég helytálló lehet az olasz helyzetre. Bár egyetlen párt sem lesz képes egyedül kormányozni, a populista erők népszerűségnövekedési tendenciáját már most a Brexithez és Donald Trump megválasztásához hasonlítják.

Az eredmények mindenesetre alaposan megnehezítik a kormányalakítást, az Öt Csillag ugyanis mindenkivel elutasítja az együttműködést, a Berlusconi-féle tömörülés és a Demokrata Párt közötti nagykoalícióra is minimális az esély. Így aztán nem kizárt, hogy hosszas tárgyalások után akár újabb választások jöhetnek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.