Sebastian Kurz Orbán Viktorról: Túl sok politikus fordul arra, amerre a szél fúj

2018. szeptember 19., 12:14

Szerző:

Nemrég írtuk, meg, hogy az osztrák Die Presse információi szerint Orbán Viktor a a múlt héten tartott zárt Fidesz-frakcióülésen „megbízhatatlan labancnak” nevezte Sebastian Kurz osztrák kancellárt, aki határozottan az Orbán-kormány ellen foglalt állást a Sargentini-jelentés ügyében.

Kurz még a Sargentini-jelentés elfogadása előtt jelezte, hogy támogatja a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás elindítását Magyarország ellen, és akkor még azt mondta, ha elindul az eljárás, akkor a Fideszt ki kell zárni a kereszténydemokrata pártcsaládból,  Európai Néppártból.

Orbán erre válaszul a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy az osztrák kancellár „még fiatalember, aki belekeveredett ebbe a zűrös vitába”, aztán a Sargentini-jelentést megszavazó osztrák képviselőket gazembernek nevezte. Kurz ezzel szemben hátrált egy lépést, és a Der Standardnak adott interjúban már finomabban fogalmaz a Fidesszel néppárti tagságával kapcsolatban: - Világos a álláspontom a migráció kérdésében, de a jogállamiság és a demokrácia kérdéseihez is. Utóbbi az Európai Unió sikerének az alapja, a jogállamiság és az alapvető értékek tiszteletben tartása pedig nem alku tárgya. De azt is szeretném világossá tenni, hogy az Európai Parlamentben való szavazás nem ítélet, sem bizonyíték, hanem egyszerűen az Orbánnal folytatott párbeszéd folyamatának kezdete - mondta az osztrák kancellár. A kérdésre, hogy a Sargentini-jelentés elfogadása milyen hatással lehet a Fidesz néppárti tagságára, az osztrák kancellár úgy válaszolt, hogy semmilyen hatással nincs rá, vagyis most már azt állítja, hogy a kettő között nincs összefüggés. A felvetésre viszont, hogy az EU-tagországok politikai vezetői közül elsőként foglalt állást a a Sargentini-jelentés elfogadása mellett, úgy válaszolt:

– Nagyon világosak a nézeteim. Túl sok politikus van, aki nem tudja, hogy mit akar, és arra fordul, amerre a szél fúj. Az EU-ban komolyan kell vennünk a jogállamiság, a demokrácia és a sajtószabadság kérdését.

Arról ebben a cikkünkben írtunk, hogy Orbán és Kurz közül ki mit nyert vagy veszített a Sargentini-jelentés körüli vitákban.

(A 444 nyomán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.