Romániában enyhíteni akarnak a vadászati törvényen, nem kötnék minisztériumi engedélyhez az emberre veszélyes medvék kilövését

2019. április 5., 20:55

Szerző:

A vadászati törvény módosítására készül a kormányzó PSD-ALDE koalícioó Romániában. A tervezet szerint az emberek életét veszélyeztető medvéket

a környezetvédelmi minisztérium írásos engedélye nélkül is ki lehet majd lőni.

A kezdeményezést sürgősségi eljárásban fogják a parlament elé terjeszteni – írja a kolozsvári Főtér.

A tervezetben átírták a vadászat fogalmának meghatározását, hogy ne minősüljön zsákmányejtésnek az, ha az emberek életét, testi épségét vagy javait veszélyeztető vadat cserkésznek be és távolítanak el, feltéve, ha ezt szakemberek végzik el. Az „ártalmatlanítást" humánus eszközökkel, a törvény által kötelezővé tett védelmi intézkedések tiszteletben tartásával végzi el a román csendőrség erre kiképzett egysége.

A tervezet arra is kitér, hogy ha egy gépkocsivezető elüt egy közútra tévedő vadállatot, akkor az útkezelő kártérítést fizethet ha elmulasztotta kitenni a vadakra figyelmeztető táblát.

Március végén a Hargita megyei Kőrispatak mellett halálra mart egy férfit egy anyamedve. Mint utóbb kiderült, az részeg férfi egészen közel ment az állatok rejtekhelyéhez, sőt, azt még meg is dobálta. A medvét a korábbi hírek szerint nem fogják kilőni.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.