Szociáldemokraták nyerték a választásokat Romániában

2020. december 7., 07:48

Szerző:

A PSD győzelme biztosnak tűnik, és ismét van fekete öves soviniszta párt a román parlamentben – számolt be kora reggel a Főtér című romániai magyar lap.

Vaskos meglepetések születtek a lap szerint a vasárnapi romániai parlamenti választásokon. A szavazatok több mint 95 százalékának feldolgozása után közzétett adatok szerint: a Szociáldemokrata Párt (PSD) győzelme biztos, az eddig kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) csak a második, és ismét lesz egy szélsőséges, soviniszta párt a parlamentben.

A 95 százalék fölötti feldolgozottság mellett úgy tűnik, hogy a román szociáldemokraták 30 százalék fölötti eredményt értek el.

A PSD győzelme mellett a legnagyobb meglepetés a többek között az úzvölgyi magyarellenes hőbörgések kapcsán hírhedtté vált George Simion és Dan Tanasă fémjelezte Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR) közel 9 százalékos eredménye – írja a lap.

Meglepetésnek nevezik azt is, hogy a Victor Ponta volt szociáldemokrata és Călin Popescu Tăriceanu volt liberális miniszterelnök fémjelezte Pro Románia a jelek szerint nem jut be a parlamentbe.

Az erdélyi megyék közül négyben az RMDSZ győzött.

Hargita megyében 85, Kovásznában 70, Marosban 30, Szatmárban pedig 37 százalék kellett az első helyhez.

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.