Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Elnézést kértek a gyergyóditróiak a két Srí Lanka-i péktől, már gond nélkül végigmehetnek az utcán

2020. február 10. 12:15 - szerző: 168 Óra

Csillapodni látszik Ditróban a Srí Lanka-i pékmesterek érkezése után kialakult feszültség. Az Antena1 híradója megszólaltatta a két vendégmunkást, akik elmondták, hogy a helyiek elnézést kértek tőlük, és biztonságban érzik magukat – írja a Maszol.

A televízió az ombudsmani hivatal jelentésének közzététele után kereste fel a Hargita megyei községet. Az intézmény megállapította, a ditrói pékségben alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások érkezése a pékség tulajdonosai és egyes volt alkalmazottai között régóta meglévő gazdasági jellegű konfliktust élesztett fel, és ez a kiéleződött helyzet vezetett egyes személyek szélsőséges és intoleráns megnyilvánulásaihoz.

Egyikük, Prasanna Piumal a csatornának azt nyilatkozta, hogy bár voltak korábban problémáik, most jól vannak.

„Jól egyezünk a magyarokkal és a románokkal is. Gond nélkül végigmehetünk az utcán, bevásárolhatunk. A lakhelyünk szép. Van konyhánk és két szobánk”

– mesélte.

A másik Srí Lanka-férfi, Mahinda Amarasingha azt mondta, hogy biztonságban érzik magukat.

„A magyarok elnézést kértek tőlünk. Jól vagyunk, a munkahelyünkön is minden rendben van. Van egy szabadnapunk, napi 8 órát dolgozunk. Nagyon jó így”

– magyarázta.

A két külföldi férfi munkatársai is megerősítették, hogy csökkentek a feszültségek a településen.

A székelyföldi Gyergyóditróban azután szabadult el a pokol, hogy munkát vállalt a két pék az 5500 fős faluban. A helyiek közül egyre többen a pékség bojkottjára szólítottak fel. A pékség hiába tette világossá, hogy a két ember nem véglegesen akart letelepedni a településen, a tiltakozás miatt mégis jobbnak látták, ha Gyergyószárhegyen bérelnek nekik lakást.

A Hargita megyei rendőr-főkapitányság múlt héten bejelentette, hogy hivatalból büntetőjogi eljárást kezdeményez gyűlöletbeszéd és diszkrimináció jogcímen.