Több ezer román nőt erőszakoltak meg és dolgoztattak rabszolgaként Szicíliában

2019. december 30., 13:45

Szerző:

Egy olasz bíróság húsz év börtönre ítélt egy román férfit emberkereskedelem és más súlyos bűncselekmények vádjával. Az ítéletről az a brit Guardian újság számolt be, amely felderítette a bűncselekményeket 2017-ben.

A lap írta meg, hogy román nők ezreit erőszakolják meg és kényszerítik munkára szicíliai gazdaságokban.

A cikkeket követően a hatóságok is nyomozni kezdtek. Így derült ki, hogy a 41 éves Lucian Milea Romániában toborozta azokat a nőket, akiket később Szicíliában kényszerítettek prostitúcióra. A nőket gyakorlatilag rabszolgaként tartották, és ragusai gyümölcs- és zöldségtermelő gazdaságokban dolgoztatták őket embertelen körülmények között, emellett rendszeresen megerőszakolták őket. Az újságnak számos nő azt nyilatkozta, hogy napi 12 órában kellett dolgozniuk a földeken, víz nélkül a forróságban, és fegyverrel is fenyegették őket.

A román férfi irányította azt az emberkereskedő hálózatot, amely a nőket mezőgazdasági üzemek melléképületeiben tartotta fogva. A szállásukon fűtés sem volt, fizetésüket teljes egészében elvették tőlük, rohadt ételeket kaptak, rendszeresen verték és erőszakolták őket munkáltatóik, illetve más férfiak is.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Milea mellett két román nőt is elítéltek kiskorúak prostitúciójának segítéséért és felbujtásáért. Az emberkereskedelemmel vádolt további három román állampolgár tárgyalása folyamatban van.

A nőket tisztességes munka ígéretével vették rá arra, hogy költözzenek Olaszországba. Amikor viszont megérkeztek Szicíliába, és rájöttek, hogy becsapták őket, már késő volt.

– A szó szoros értelmében rabszolgává tették őket

– mondta az áldozatok ügyvédje, Liliana Battaglia.

A Guardian újságírói azt is felderítették, hogy drámai módon megnőtt a Szicíliában abortuszt igénylő román nők száma. Annak ellenére, hogy Ragusában a nők mindössze 4 százaléka román állampolgár, az abortuszok 20 százalékát ők igényelték.

A nyomozás közzététele után több román miniszter is Szicíliába utazott, hogy találkozzon helyi politikusokkal, a román kormány együttműködésbe kezdett az olasz hatóságokkal a visszaélés megakadályozása érdekében. A rendőrségi razziákon több száz bevándorlót, köztük román nőket találtak, akiket a farmokon kihasználtak. Egy évvel később a sorozatos letartóztatásokat követően a rendőrség bejelentette, hogy Románia és Szicília között működő emberkereskedő hálózatra bukkantak.

Lina Trovato ügyész azt nyilatkozta a lapnak, hogy őt leginkább az döbbentette meg, hogy a nők azzal sem voltak tisztában, milyen borzalmas körülmények között kellett élniük. Elmondása szerint ez tipikus az ilyen bűncselekmények esetében, mivel az áldozatok nincsenek tisztában jogaikkal, és azt sem ismerik fel, hogy igazságtalanság érte őket.

A nyomozás megállapította, hogy 5 ezer román nőt zsákmányoltak ki a ragusai farmokon. Ragusa Olaszország egyik legjelentősebb zöldség- és gyümölcstermesztő vidéke. 

(Az Index nyomán.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.