Román vezetője lehet az Európai Ügyészségnek

Az elsőként javasolt Laura Codruţa Kövesi öt éven át volt a román korrupcióellenes ügyészség vezetője. Hivatali ideje alatt alatt 9 minisztert, 6 szenátort, 21 parlamenti és egy EP-képviselőt ítéltek el Romániában.

2019. február 5., 21:13

Szerző:

A román Korrupcióellenes Ügyészség volt (DNA) vezetőjének, Laura Codruţa Kövesinek a neve szerepel elsőként az európai főügyész kiválasztásával megbízott bizottság kedden szűkített listáján, őt Jean-Francois Bohnert francia és Andrés Ritter német ügyész követi.

A javaslatot az európai főügyész kinevezésében illetékes Európai Parlament elnökének, Antonio Tajaninak és az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Románia igazságügyi miniszterének, Tudorel Toadernak küldték meg: az erről szóló levél másolatát közölte a Adevarul napilap.

Codruţa Kövesi 0 aki Sepsiszentgyörgyön született, beszél egy kicsit magyarul – 2018 májusáig volt a DNA vezetője. Az ügyészség évről évre a saját rekordjait döntögette. Végül 9 minisztert, 6 szenátort, 21 parlamenti, és egy EP-képviselőt ítéltek el jogerősen és 2 milliárd eurót szereztek vissza a román államnak, mielőtt kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) az alkotmánybíróság segítségével elmozdította volna a posztról. A szociáldemokraták vádja szerint Codruţa Kövesi és a DNA ügyészállammá tette Romániát, ahol ártatlan embereket hurcolnak meg, a főügyész pedig visszaéléseket követett el, illetve rajta keresztül titkosszolgálatok, az EU és az egyesült Államok próbált beleavatkozni Románia belügyeibe.

Laura Codruţa Kövesi
Fotó: AP/ Vadim Ghirda

Ennek megfelelően Bukarestben nem fogadták szívesen a Kövesiről, mint a lehetséges első európai főügyészről szóló mostani híreket. Toader szerint az európai főügyész kiválasztásával foglalkozó testület tagjai nem ismerik azokat a visszaéléseket, amelyeket Codruţa Kövesi az állampolgárok és a jogállamiság ellen elkövetett, épp ezért még az EU igazságügyi minisztereinek hétvégi tanácskozása előtt elküldi kollégáinak a DNA végül leváltó alkotmánybírósági döntést.

Az EU soros elnöki tisztségét betöltő Románia igazságügyi miniszterereként Toadernek feladata eldönteni, hogy Codruţa Kövesi európai főügyészi kinevezését napirendre tűzze vagy éppenséggel elnapolja. Így bár a főügyész kiválasztásával megbízott bizottság egyértelműen őt ajánlja, Codruţa Kövesi kinevezése még koránt sem lefutott kör.

Mindezt a politikai játszmát persze mi, magyarok csak a partvonal mellől figyeljük, mivel Magyarország nem akar csatlakozni az Európai Ügyészséghez, így, hacsak nem sikerül Hadházy Ákos aláírásgyűjtési kampánya, Codruţa Kövesi vagy bármelyik másik jelölt kinevezése semmilyen hatással nem lesz a magyar korrupciós ügyekre.

Az európai főügyészt az Európai Parlament és az EU tanácsa közös megegyezéssel hét évre nevezi ki. Az európai főügyész hivatali ideje nem újítható meg, személyéről az Európai Tanács egyszerű többséggel határoz.

A 2020-ig létrehozandó, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények felderítésére hivatott Európai Ügyészséghez az EU 28 tagállama közül 21 csatlakozott. Dánia az egész biztonsági és igazságügyi együttműködésből kiszállt korábban, Magyarországon kívül pedig Írország, Lengyelország, Svédország és az EU-t idén elhagyó Egyesült Királyság döntött úgy, hogy nem vesz részt a kezdeményezésben.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.