Magyarország volt az egyetlen európai ország, amely a Fülöp-szigeteki tömeges gyilkosságok vizsgálata ellen szavazott az ENSZ-ben

2019. július 11., 19:40

Szerző:

Hazánk az egyetlen európai ország, amely leszavazta meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, hogy vizsgálják ki a Fülöp-szigetek elnökének „drogellenes háborúja” során elkövetett több ezer gyilkosságot – írja a hvg.hu. Ebben Magyarország olyan országokkal helyezkedett közös platformra, mint Angola, Kína, Kuba, Egyiptom, Eritrea és Szaúd-Arábia.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök és Szijjártó Péter külügyminiszter

Az Izland által előterjesztett határozatot egyébként nélkülünk is elfogadták, ennek értelmében Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa 2020 júniusáig jelentést készít majd a helyzetről. Az Amnesty International friss jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt három évben módszeressé váltak a Fülöp-szigeteken az efféle gyilkosságok, amelyek elkövetőit nem vonták felelősségre.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.