Robbanóanyaggal megpakolt drónnal támadtak egy amerikai bázist, de csak füvet sikerült felperzselniük

Az eset Irakban, az erbíli nemzetközi repülőtéren történt.

2021. július 7., 00:00

Szerző:

Robbanóanyaggal megpakolt drónnal hajtottak végre támadást az elkövetők, a célpont a légikötőben lévő amerikai bázis volt, de senkinek sem esett baja – jelentették hírügynökségek szerdára virradóra kurdisztáni forrásokra hivatkozva.

A támadás éjjel fél 11-kor történt, megszólaltak Erbílben az amerikai konzulátus szirénái. A támadás miatt felfüggesztették az iraki Kurdisztán főváros repülőterén a légiforgalmat. A Pentagon közölte, hogy tudomása van a történtekről, és az első információk szerint károk nem keletkeztek.

A kurdisztáni terrorellenes hivatal is arról tájékoztatott, hogy

emberi áldozatok nem voltak, és anyagi károk sem keletkeztek, csupán annyi történt, hogy lángra kapott a fű, de a tűzoltók eloltották.

A támadás egy nappal az után történt, hogy rakétákkal vették célba az amerikai katonákat az anbári Ain al-Aszad légitámaszponton, és drónnal az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét.

Az év eleje óta közel ötven támadás érte amerikai érdekeltségeket Irakban, ahol 2500 amerikai teljesít szolgálatot az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció kötelékében. Hat támadást drónokkal hajtottak végre. Ezek a fajta támadások április közepén kezdődtek, és komoly fejtörést okoznak a koalíciós erőknek, mivel a drónok el tudják kerülni az amerikai katonák védelmére telepített C-RAM légvédelmi ütegeket.

Az elkövetéseket eddig senki sem vállalta magára, de a végrehajtás módja az Irán-barát fegyveresek módszereire emlékeztet, és Washington is őket teszi felelőssé.

(Kiemelt kép: Légifelvétel az erbíli nemzetközi repülőtérről 2014. augusztus 21-én. Fotó: Joel Saget / AFP)

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).