Rendkívüli: Orosz rakéta repült be a lengyel légtérbe

Újabb orosz rakéta sértette meg a lengyel légteret mára virradóan.

2024. március 24., 11:26

Szerző:

Egy orosz rakéta megsértette a lengyel légteret, amikor Oroszország március 24-re virradó éjszaka légicsapást mért Ukrajnára. Az információt a Lengyel Fegyveres Erők Hadműveleti Parancsnoksága által kiadott sajtóközlemény is megerősíti – írja az Ukrainska Pravda nyomán a Telex

A lengyel hadműveleti parancsnokság közlése szerint

„a lengyel légteret 4 óra 23 perckor megsértette egy orosz nagy hatótávolságú rakéta”.

Úgy tudni, hogy a rakéta állítólag a lublini vajdasághoz tartozó Oserdów falu közelében lépett be a lengyel légtérbe, 39 másodpercig volt ott, majd visszatért Ukrajnába.

A lengyel katonai radarrendszerek folyamatosan nyomon követték a rakétát. A közlés szerint minden, az ország biztonságához szükséges lépést megtettek, amelynek során lengyel és (NATO-)szövetséges gépeket is bevetettek. A lengyel radarrendszerek végig figyelték a rakétát, amíg az a lengyel légtérben tartózkodott. Ismerték a repülési útvonalát, és egyértelmű volt, hogy ez az objektum nem fog mélyen behatolni országunkba – mondta Jacek Goryszewski alezredes, a lengyel fegyveres erők szóvivője.

Orosz rakéták Lengyelország felett

Még 2022-ben lengyel kormány rendkívüli vészhelyzeti tanácsot hívott össze Varsóban, miután egy vagy több rakéta két embert ölt meg a lengyelországi lublini régióban. Akkor Orbán Viktor is összehívta a magyar biztonsági tanácsot.

Ez év elején is többször megsértették orosz drónok a lengyel légteret, akkor az F-16-osok is felszálltak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az ukrán erők vizsgálják azt a területet, ahol rakétadarabok hullottak le egy parkban Kijevben, Ukrajnában 2024. március 24-én. Szerhij Popko, a Kijev Városi Katonai Adminisztráció vezetője a közigazgatás közösségi média fiókján tett nyilatkozatában kijelentette, hogy az orosz hadsereg "X-101", "X-555" és "X-55" típusú cirkálórakétákat használt "Tu-95MS" típusú stratégiai bombázókról a Kijev elleni ma reggeli támadás során. Mykola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka bejelentette, hogy 29 orosz rakétából 18-at és 28 Shahed-136/131 pilóta nélküli légi járműből 25-öt lőttek le az ukrán légvédelmi egységek. Fotó: Danylo Antoniuk / Anadolu / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.