Putyin fontos szövetségese távozhat posztjáról

Ramzan Kadirov, az oroszországi csecsen régió vezetője egy videójában arról beszélt, hogy megérdemelne egy „határozatlan idejű szünetet”. Kadirov, mint Putyin egyik fontos szövetségese aktívan kiáll az oroszok mellett a háborúban.

2022. szeptember 4., 06:48

Szerző:

Ramzan Kadirov, az oroszországi csecsen régió vezetője szeptember 3-án a Telegramon közölte, hogy „határozatlan idejű” szünetet kíván tartani. Videójában arról beszélt – egy ponton nevetve –, hogy már túl régóta tölti bea pozícióját, és úgy gondolja, hogy eljötte az ideje – írta a Szabad Európa.

Kadirov a múltban is tett már hasonló megjegyzéseket, de mégis megmaradt a posztján, ami kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a váratlan bejelentésének mi a célja. Ezt Ivan Klyszcz, Kaukázus-szakértő is megerősítette a lapnak, hogy Kadirov már többször beszélt a lemondásáról, amik csak üres szavaknak bizonyultak. „Ezek jellemzően akkor érkeznek, amikor valamit ki akar kapni Putyintól, legalábbis a támogatás nyilvános kifejezését” – tette hozzá.

Több szakértő is viszont egyetért abban, hogy egy ilyen döntésnek a bejelentése egy háború közepén igen szokatlan.

Putyin és Kadirov, két jóbarát

A 45 éves Kadirov 2007 óta van az orosz tartomány élén, és ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője a régiónak. Kadirov szoros kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, rendszeresen találkozik a Kreml vezetőjével. Legutóbb augusztus 5-én találkoztak Szocsiban. Kadirov fontos szerepet játszott Oroszország ukrajnai háborújának előremozdításában, és csecsen harcosokat toborzott, hogy az orosz csapatok oldalán harcoljanak.

(Kiemelt kép: Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető (j) beszél Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2019. augusztus 31-én. Fotó: Alekszej NIKOLSZKIJ / Szputnyik / AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.