Politikai menedékjogot kért Ausztriában a bosznia-hercegovinai szerb ellenzék egyik vezetője

2019. április 11., 20:53

Szerző:

Davor Dragicevic, a boszniai Szerb Köztársaság egyik tiltakozó mozgalmának a vezetője közölte csütörtökön, hogy politikai menedéket kért Ausztriában. A Balkanstories című osztrák hírportálnak adott interjújában azzal indokolta lépését, hogy hazájában veszélyben van az élete.

A bécsi belügyminisztérium az APA osztrák hírügynökség megkeresésére adatvédelmi okokra hivatkozva megtagadta a tájékoztatást az ügyben.

Davor Dragicevic fia tavaly márciusban eddig tisztázatlan körülmények között halt meg. A 21 éves, Banja Luka-i David Dragicevic testét hat nap után találták meg március 24-én, a város melletti folyóban. A nyomozás során előbb kizárták az idegenkezűséget és azt állították, hogy a fiú öngyilkos lett, később azonban felmerült a gyanú, hogy gyilkosság áldozata lett. David Dragicevic szülei szerint fiukat meggyilkolták, és a rendőrség védi a gyilkosokat, ezért több tüntetést is szerveztek. Az Igazságot Davidnak elnevezésű mozgalomhoz több ezren csatlakoztak, és a tüntetéseket már nemcsak a fiú halálával összefüggésben, hanem a korrupció felszámolása és a rossz gazdasági helyzet miatt szervezték meg. 

A Banja Luka-i vezetés következetesen tagadta, hogy a biztonsági erőknek közük volt a fiú halálához, s december végén betiltotta a már napi rendszerességűvé vált tiltakozásokat elfogatóparancsot adva ki Davor Dragicevic ellen, mert állítólag megfenyegetett két politikust. Davor Dragicevic ezt követően elrejtőzött, s csak fia újratemetésekor lépett ismét nyilvánosság elé. A fiút a szülők kérésére Bécsben helyezték örök nyugalomra, ahol az anyja is él.

Dragicevic a Balkanstoriesnak nyilatkozva elmondta: Ausztriából viszi tovább a boszniai Szerb Köztársaság totalitárius rezsimje ellen, az igazságért folytatott harcát. Mint mondta, az első tiltakozó akciót május 11-én szervezi Bécsben.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.