Orosz hírszolgáltatás: nem kettő, hanem öt halottja és több sérültje van az orosz rakétabalesetnek

2019. augusztus 10., 07:20

Szerző:

Korábban csak két halottról számolt be az orosz védelmi minisztérium arról a balesetről, amely során felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve tesztelés közben csütörtökön egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében. A Roszatom orosz atomenergiai vállalat később közölte, hogy öt halottja van a történteknek.

A négy sérültet a Roszatom tájékoztatása szerint különleges egészségügyi intézetbe szállították, ahol megfelelő egészségügyi ellátásban részesítik őket. A vállalat egyben részvétét nyilvánítottak a halálos áldozatok hozzátartozóinak, akinek segítséget és támogatást nyújt az állami cég.

A hírek szerint egy radioaktív izotópos áramforrással ellátott hajtőmű tesztje zajlott, a munkálatok során elektromos szikra belobbanthatta a hajtómű üzemanyagát.

A robbanást követően megnőtt a radioaktív sugárzás a környéken,

de a 30 kilométerre fekvő Szeverodvinszkban a 185 ezres város polgármesteri hivatala azt közölte, hogy a településen a háttérsugárzás szintjének csak rövid idejű növekedését észlelték, később visszaállt a normális szintre. Ennek ellenére az orosz hatóság állítja, káros anyag nem került a levegőbe, a sugárzás szintje normális.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.