Óriási vihart kavart egy hét éves kislány kivégzése, hatalmas meglepetés volt, amikor elfogták gyilkosát

2019. január 7., 11:41

Szerző:

Mindenki azt hitte, hogy a színesbőrűek elleni gyűlölet vezetett egy ártatlan, hét éves kislány brutális halálához.

Jazmine Barnes
Fotó: Facebook

A Barnes család öt tagja, Jazmine Barnes, édesanyja és három testvére szilveszter előtt ült egy autóban Houstonban, amikor a szemtanúk és a túlélők elmondása alapján, egy Ford kisteherautóból tüzet nyitottak rájuk. A hét éves Jazmine azonnal szörnyethalt, a lövedék fejen találta.

A kislány testvérei tudtak személyleírást adni a támadókról, akik egy másik kocsiban ültek. Harmincas-negyvenes éveiben járó, fehér férfi, egy kapucnis pulcsiban. A gyerekek és más szemtanúk szerint is ő adta le a lövéseket.

Fotó: Houstoni rendőrség

A rendőrség hamar elkészített egy fantomképet a leírás alapján és a lakosság segítségét kérték a gyilkos azonosításában. – Senki se féljen attól, hogy nevén nevezze a dolgot. Ez egy faji gyűlöletbűncselekmény volt – mondta Sheila Jackson Lee houstoni demokrata párti képviselő egy kampányrendezvényen nem sokkal az eset után.

Az ügyet felkarolta a Black Lives Matter és számos, rasszizmus és szegregációellenes szervezet. Aztán a nyomozás hirtelen nagy fordulatot vett.

Hiába a leírás, szemtanúi beszámolók és fantomkép, a rendőrség megtalálta a tettest, aki távol állt az eredeti elképzeléstől. A húsz éves Eric Black Jr. ugyanis színesbőrű, és elfogásakor be is ismerte tettét, valamint azt is, hogy tévedés volt, nem Jazmine és családja voltak a kiszemelt célpontok.

Fotó: Houstoni rendőrség

A houstoni seriff és hivatala azonban egyáltalán nem neheztel a félrevezető leírásért, ami a nyomozók szerint sem volt szándékos. Gonzaley seriff a New York Times-nak azt mondta, egyáltalán nem csodálkozik, hogy az utóbbi évek valóban rasszista gyűlöletbűncselekményei után az emberekben nagyon erős prekoncepciók élnek, amiket csak tüzel az, ha egy gyerek haláláról van szó. Úgy gondolják, a fantomképen szereplő férfi egy másik autós lehetett, aki belekeveredett a szemtanúk látószögébe amikor az eset történt egy piros lámpánál. – A gyerekek traumatizálódtak, nem véletlen, hogy egy nyomozásban a szemtanúi beszámolók, bár fontosak, de általában sosem pontosak – mondta a seriff.

A Black Lives Matter és a család ügyvédjei is a fejlemények alapján azt mondták, ők nem azt akarták, hogy egy fehér ember kerüljön bíróság elé, hanem hogy a valódi tettes feleljen a borzalomért, függetlenül attól, hogy milyen a bőrszíne.