Orbán Viktor hiába reménykedik, Ursula von der Leyen nem enged a jogállamiság elvéből

2019. augusztus 1., 18:27

Szerző:

Csütörtökön Orbán Viktor magyar miniszterelnök elutazott Brüsszelbe tárgyalni az Európai Bizottság új elnökével, ami után elégedetten nyugtázta, hogy jó döntés volt a német politikus jelölését támogatni a testület élére. Lehet azonban, hogy ez az elégedettség nem tart sokáig, Ursula von der Leyen ugyanis tweetben emlékezett meg a „jó beszélgetésről” hozzáfűzve,

a jogállamiság elve kulcsjelentőségű dolog, és mindenkire vonatkoznia kell.

Korábban a Politico szellőztette meg, hogy Orbán Viktor egyik célja a brüsszeli úttal az, hogy engedményekre vegye rá Ursula von der Leyent a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárással kapcsolatban. Ezt az eljárást Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései miatt indították el 2018-ban a Sargentini-jelentés elfogadása nyomán. Az EU soros elnöki tisztségét betöltő Finnország egyik prioritása, hogy le is folytassák. Nem véletlen, hogy nemrég gyors egymásutánban Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár és maga a miniszterelnök is nekiesett a skandináv országnak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.