A magyar kormány erőfeszítései ellenére megszületett Brüsszelben a megegyezés a jogállami feltételekről

Az első hírek szerint most már tényleg össze lettek kötve a jogállami értékek az uniós kifizetésekkel.

2020. november 5., 12:41

Szerző:

Sikerült az EP-nek érvényesítenie követelései nagy részét a tárgyalásokon, adta hírül a hvg.hu. Ez az a feltétel, ami ellen a magyar kormány hosszú ideje tiltakozott: a júliusi EU-s csúcson Orbánék elérték, hogy a jogállamiság csak erősen feltételes módban kerüljön bele az akkori megállapodásra.

Ám az EP már akkor jelezte, hogy ők ennél szigorúbb megfogalmazást tudnak csak elfogadni ahhoz, hogy támogassák a költségvetési javaslatot.

"Sikerült kidolgozni egy olyan mechanizmust, amely azon túl, hogy nagyon komoly antikorrupciós intézkedést tartalmaz, a jogállamiság sérelmére is kiterjed. Például alkalmazható a bírói függetlenség megsértése esetére is, illetve támaszkodik az Európai Bizottság által bevezetett jogállamisági jelentések tartalmára is. Kijelenthető, hogy hosszú évek után végre van egy olyan garancia az Európai Unió kezében, amely a jogállamisági garanciákhoz kötheti az uniós pénzek kifizetését" - nyilatkozta Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője, aki a tárgyaló delegációnak is tagja volt. Hozzátette, hogy az intézkedés fontos része, hogy a végfelhasználók számára így se legyen lehetetlen kézhez kapni az összegeket.

Az Orbán-kormány eddig azzal fenyegetett, hogy ha átmegy a megállapodás a magyar parlament nem fog hozzájárulást adni a 750 milliárd eurós uniós hitelfelvételhez, amivel nehezebbé teszi a gazdasági kilábalást a koronavírus okozta károkból. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.