Orbán Viktor 2010 óta nem szenvedett ekkora vereséget – írják a világ vezető lapjai

2019. október 14., 09:50

Szerző:

Vasárnap éjjel a világ számos vezető lapja beszámolt a magyar ellenzék sikeréről az önkormányzati választáson. A legtöbb lap az AFP vagy a Reuters beszámolóját vette át.

A Bloomberg budapesti tudósítója elemzésében kiemelte, hogy Orbán Viktor számára a vasárnapi vereség volt az elmúlt évtized legnagyobb választási csalódása, és jelzi azt is, hogy hiába a civil társadalom elleni fellépés, illetve a nemzeti média fölötti szinte teljes kontroll, a magyarok egy jelentős része ellenzi Orbán uralmát. Ugyanakkor, teszi hozzá a cikk, ettől ez a hatalom még stabil maradt a választások után is. A Bloomberg kitér arra is, hogy az ellenzék ölébe a kampány utolsó időszakában egy

politikai ajándék hullott Borkai Zsolt szexvideójával.

A Politico szintén rámutat: Orbán elmúlt évtizedének legnagyobb vereségeként értékelik a vasárnapi eredményeket. A lap cikke külön kiemeli az ellenzéki összefogás sikerességét.

A Financial Times ugyancsak Orbán 2010 óta elszenvedett legnagyobb kudarcáról ír. A lap idézi Karácsonyt, aki szerint október 14-én egy másik országban fognak felébredni a magyarok, egy olyan országban, amelyik elkezdte visszavenni a szabadságát.

A FT kiemeli még:

a választásokon az ellenzék 10 nagyvárosban és 13 budapesti kerületben is felhatalmazást kapott az irányításra.

A német Tagesschau „Az ellenzék meghódította Budapestet” címmel jelentetett meg cikket. A Die Welt „Szenzációs ellenzéki győzelem - Orbán pártja vesztett Budapesten” címet adták. Utóbbiban azt emelik ki, hogy az Orbán Viktorral szemben álló erők hatalmi központja lett Budapest, de több vidéki nagyvárosban is az ellenzék kerekedett felül. A Spiegel „Az ellenzék megszerezte az Orbán-féle Fidesz főpolgármesteri posztját” címmel adott hírt a tegnapi eredményekről. A cikkben azt írják, az eredmények csapást jelentenek a Fidesz miniszterelnöke számára.

A Fidesznek és a KDNP-nek abszolút többsége van a Parlamentben, és megfigyelők szerint alkotmánymódosítással akár vissza is nyeshetik az önkormányzatok hatásköreit. Ugyanakkor elemzők szerint ez veszélyes döntés lenne, mivel egy ilyen lépés még inkább a Fidesz ellen hangolhatja a budapestieket – teszik hozzá.

(a 444 nyomán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.