Olasz miniszterelnök: Az EU forog kockán, ha az unió mint projekt, elbukik a koronavírus elleni harcban.

2020. április 9., 11:00

Szerző:

Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte azt mondta, hogy az Európai Unió forog kockán, ha az unió mint projekt, elbukik a koronavírus elleni harcban.

Conte a BBC-nek adott interjút először a járvány kitörése óta, amiben azt pedzegette, hogy az EU-nak összehangoltan kell fellépnie a vírus által leginkább sújtott országok megsegítése érdekében - írja a 444.hu.


Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi

Arról is beszélt, hogy Olaszország és néhány más EU-s ország arra próbálja ösztönözni a tagokat, hogy bocsássanak ki koronakötvényeket, ami egy olyan adósságmegosztást jelentene, amihez az EU minden tagállama hozzájárulna. 

„Ha nem ragadjuk meg a lehetőséget, hogy új életet teremtsünk ebben az európai projektben, akkor szembe kell néznünk a kudarc valós kockázatával”

- mondta.

Conte az olaszországi helyzetről is beszélt, arra figyelmeztetett mindenkit, hogy bár a halálozás lassul az országban, a korlátozásokat csak lassan szabad feloldani. Ki kell választaniuk olyan ágazatokat, ahol újraindulhat az élet, ha pedig a tudósok megerősítik, hogy ez egy biztonságos lépés, akkor akár már április végén elkezdődhetnek a lazítások.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.