Netanjahu Izrael elismerésére szólította fel Abbászt

„Történelmi béke” megkötését ajánlotta fel a palesztinoknak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

2014. március 5., 05:35

Késznek mondta magát a hosszú távú béke megkötésére a palesztinokkal Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden Washingtonban elhangzott beszédében, egyúttal a zsidó állam elismerésére szólította fel Mahmúd Abbász palesztin vezetőt. „Kész vagyok történelmi békét kötni palesztin szomszédainkkal” – mondta Netanjahu az Izraelt támogató legnagyobb amerikai lobbiszervezet, az AIPAC éves kongresszusán. A békekötéssel egy évszázadnyi konfliktus és vérontás érhetne véget – hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

Egyúttal azonban arra szólította fel Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy ismerje el Izraelt mint zsidó államot, „kifogások és halogatás nélkül”. Ezzel Abbász megmutathatná, hogy „valóban kész véget vetni a konfliktusnak”, és egyértelművé tenné a palesztinok számára, hogy „fel kell hagyniuk azzal a fantazmagóriával, miszerint eláraszthatják menekültekkel Izraelt” – mondta Netanjahu.

Élesen elutasította Netanjahu szavait Nabíl Saat palesztin illetékes, Abbász pártja, a Fatah központi bizottságának tagja. Saat kijelentette: az izraeli kormányfő „egyoldalúan és hivatalosan véget vetett az (izraeli–palesztin) tárgyalásoknak”. „Netanjahu úr bejelentette, hogy nem akarja a menekültkérdés megoldását és Izrael zsidó jellegének elismerését” – adta hírül a Híradó.hu.

Abbász hétfőn a Merec baloldali izraeli ellenzéki párt vezetőjével tartott találkozója alkalmával visszautasította és „tréfának” nevezte a hírt, hogy ötmillió palesztin menekülttel akarná elárasztani Izraelt. „Egyetlen menekült sem tér vissza Izraelbe izraeli engedély nélkül. De azt várom Izraeltől, hogy adjon meg egy számot, amennyi menekültet évente befogad” – mondta Abbász.

Netanjahu köszönetet mondott John Kerry amerikai külügyminiszternek a békekötés érdekében tett erőfeszítéseiért. Washington azt szeretné elérni, hogy a felek április végéig írjanak alá egy keretmegállapodást, amely egyfajta sorvezetőként szolgálhatna a végső rendezésről folytatandó tárgyalásokon. A keretben olyan alapvető problémákra kellene megtalálni a megoldást, mint Izrael és a leendő palesztin állam végleges határainak, valamint a palesztin menekültek és Jeruzsálem státusának a kérdése.