Nemzeti konszenzusra szólította fel Németországot a klímavédelem ügyében a CDU elnöke

2019. július 7. 22:02 - szerző: 168 Óra/MTI

Pártokon átívelő, nemzeti konszenzus megalkotását szorgalmazza a klímavédelem ügyében a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer - derül ki abból az interjúból, melyet vasárnap este sugárzott a ZDF német közszolgálati televízió.

A pártvezető – aki angela Merkel utóda lehet a kancellári székben – az interjúban arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem elég a kormányon belül és a kormánypártok között megállapodásra jutni a klímavédelemről, ezért a parlamenti nyári szünet után párbeszédet kezdeményez, hogy közös megoldást találjanak Németország számára. – Meggyőződésem, hogy nemzeti klímakonszenzusra van szükség – mondta a politikus.

CDU-tisztújítás Annegret Kramp-Karrenbauer
Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

A CDU-n belül egyébként több klímavédelmi javaslat is megfogalmazódott, de ezek között olyan elképzelések is vannak, amelyek szerinte ellentmondanak egymásnak. Ezeket szeptember közepéig egységes koncepcióvá formálják arról, hogyan lehet technológiai megoldások és ösztönzők révén elérni a 2030-ra kitűzött klímavédelmi célokat. Ezzel párhuzamosan a kormány klímavédelmi törvényjavaslaton is dolgozik.

A CDU vezetője szerint a klímavédelem a következő évek egyik legnagyobb kihívása, amellyel foglalkozni kell, és végső soron olyan koncepcióra van szükség, amely a lakosság széles rétegei támogatnak, és amely nem fenyegeti az ország gazdasági fejlődésének alapjait.