Az exit poll szerint a CDU nyert a hesseni választásokon, de sokat veszített a támogatottságából

A szociáldemokraták a berlini nagykoalíciót teszik felelőssé a kudarcnak számító eredményért. Angela Merkel kereszténydemokratái 1966 óta nem szerepeltek ilyen rosszul a tartományi megméretésen.

2018. október 28., 18:29

Szerző:

A szövetségi szinten nagykoalícióban kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is sokat veszített támogatásából a Hessenben vasárnap tartott tartományi választásokon – derül ki az ARD német közszolgálati televízió által készített exit poll adataiból. Ezek szerint

  • a CDU 27,9,
  • az SPD 19,9,
  • a Zöldek 19,5,
  • az Alternatíva Németországért (Afd) 12,1
  • a Szabaddemokrata Párt (FDP) 7,5,
  • a Baloldal 6,6

százalékot, kapott. A CDU így 33, az SPD 23, a Zöldek 23, az AfD 14, az FDP 9, a Baloldal pedig 8 képviselőt küldhet a tartományi törvényhozásba, a Landtagba. A Spiegel grafikáján azt lehet látni, hogy melyik párt hány százalékot nyert vagy veszített az öt évvel ezelőtti, 2013-as választási eredményéhez képest.

A CDU 1966 óta nem szerepeltek ilyen rosszul Hessenben, ő és az SPD több mint tíz százaléknyi voksot veszített az öt évvel ezelőtti megméretésen elért eredményéhez képest, a Hessenben a CDU-val koalícióban kormányzó Zöldek számára viszont rekordot jelent a 19,5 százaléknyi szavazat. Az AfD történetében először jutott be hesseni parlamentbe, és már mind a 16 tartományi törvényhozásban vannak képviselői. A részvétel 67,5 százalékos állt meg, ami öt százalékkal alacsonyabb, mint öt éve volt.

Volker Bouffer hesseni tartomány miniszterelnök vasárnap szavazás után
Fotó: , a Kereszténydemokrata Unió (CDU)

Az adatok alapján egyelőre kérdéses – jegyzi meg a Spiegel –, hogy az SPD vagy a Zöldek fut-e be a második helyre. és ha ez a szociáldemokratáknak sikerül, akkor lehet, hogy Angela Merkel kancellár kereszténydemokratái inkább velük lépnek koalícióra. A hivatalos előzetes végeredményt hétfő hajnalban teszik közzé, és ha az exit poll a valóságot tükrözi, akkor a a CDU-Zöldek koalíció mindössze egyetlen fős többséggel rendelkezik majd az új Landtagban. Ugyanilyen koalíciót alakíthatna ki a CDU az SPD-vel is. A CDU, a Zöldek, és az (FDP) alkotta, a pártszínek miatt Jamaica-koalíció néven aposztrofált szövetségnek 65 képviselője lenne a Landtagban, az SPD, a Zöldek és az FDP viszont együtt sem kaptak elég szavazatot ahhoz, hogy a CDU nélkül többségbe kerüljenek. Ettől függetlenül Annalena Baerbock, az egész Németországban második legnépszerűbb párttá előlépő  Zöldek társelnöke a ZDF-nek azt mondta, hogy nagyon boldog, Hessen még még soha nem volt ennyire zöld. 

Az SPD-ből eközben egymás után törnek fel a csalódás hangjai, a hesseni választások eredménye pedig befolyásolhatja a berlini nagykoalíció életét is. A megméretést mindenki a ítéletnek tartja a szövetségi politikáról. Günter Rudolph hesseni SPD-frakcióvezető pedig nagykoalíciót tette felelőssé a CDU árnyékában egyre inkább vergődő pártja kudarcnak számító eredményéért. Szerinte a nagykoalíció csak magával foglalkozott ahelyett, hogy a problémamegoldásra koncentrált volna.

– Ránk sújtott le a berlini hurrikán

– fogalmazott. És úgy tűnik, egyetért vele Andrea Nahles pártelnök is, aki azt mondta, valaminek meg kell változnia az SPD-ben, a szövetségi politika pedig nagymértékben hozzájárult az hesseni eredményhez.

– Elvárjuk a CDU-tól, hogy levonja a megfelelő következtetéseket

– fűzte hozzá Andrea Nahles. Eközben a szociáldemokrata Bundestag-képviselő, Karl Lauterbach a tweetjében úgy vélte, hogy a hesseni választók világos üzenetet küldtek, amely úgy hangzik, hogy nem kérnek többé a nagykoalícióból.

 A CDU fel is fogta, hogy mi történt Hessenben, Volker Bouffer tartományi miniszterelnök legalábbis ébresztőként értékelte a választási eredményt, 

– Ez természetes vonatkozik pártunk vezetőjére is

– hívta fel Angela Merkel figyelmét a politikus.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.