Német ösztöndíjak ezrei magyaroknak

Évente sok száz magyar és német diák, egyetemi oktató, művész, író, tudós tanul, kutat, alkot a két ország egyetemein és főiskoláin, nagyvárosaiban a DAAD, a Német Felsőoktatási Csereszolgálat ösztöndíjaival, támogatásával. A két ország kapcsolatainak rendkívül fontos, hosszú távra is kiható területéről van szó, amelyről viszonylag keveset tud a szélesebb nyilvánosság.

2016. június 2., 12:17

Dr. Heinz-Peter Behr német nagykövet hétfőn köszöntötte a fiatal ösztöndíjasok egy csoportját, felidézve, hogy pályája kezdetén neki is milyen sokat jelentettek a DAAD támogatásával végzett franciaországi tanulmányok. A nagykövet, aki egyébként a rendszerváltás idején már szolgált az NSZK budapesti nagykövetségén és ott az NDK-menekültekről gondoskodott, szólt arról, hogy a DAAD berlini művészeti programjában kiemelten kaptak és kapnak helyet a magyar kulturális élet kiemelkedő személyiségei, a nemrég elhúnyt Kertész Imrétől Fliegauf Bencéig, Bán Zsófiáig, Mundruczó Kornélig. Az elmúlt 15 évben a DAAD ösztöndíjait a két országban csaknem 25.000 diák, oktató, tudós élvezte: a többség, kétharmaduk, magyar, egyharmaduk német volt. A német egyetemisták számára Közép-Kelet-Európában Magyarország a legkedveltebb célpont, háromezernél többen tanulnak (német és angol nyelven) a budapesti, a debreceni, a pécsi, a szegedi egyetemen és más felsőoktatási intézményekben – nagy többségük orvosnak, illetve gyógyszerésznek készül.

Minden nagyobb magyar egyetemen múködnek német lektorok, oktatók és a magyar felsőoktatás tanárai is széleskörű lehetőségeket kapnak továbbképzésre, kutatásra. Az ajánlat, a megpályázható ösztöndíjak választéka idén is rendkívül gazdag mind a bölcsészettudományok, mind a műszaki tudományok területén.

Bővebbet az interneten a http://www.daad.info.hu/dfaq.html#studium9 oldalon

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.