Münchenben született és nőtt fel, semmi köze a dzsihádhoz a tömeggyilkosnak

Münchenben született és ott is nőtt fel a pénteki bávásárlóközpontbeli fegyveres ámokfutás elkövetője. A 18 éves iráni származású diákot semmilyen szálak sem fűzték az Iszlám Államhoz vagy más szélsőséges dzsihadista szervezethez, és tettének a menekültválsághoz sincs semmi köze. Azt viszont tudni lehet róla, hogy már hosszú ideje érdekelték az ámokfutások, lakásán számos, a kérdéssel foglakozó könyvet és anyagok találtak.

2016. július 23., 13:42

Ezt a német rendőrség közölte az ügyben tartott szombati sajtótájékoztatóján, ahol azt is leszögezték, hogy egy „klasszikus ámokfutásról van szó” . A müncheni lövöldözésben kilencen vesztették életüket, 27-en megsebesültek. Az akció végén az ámokfutás elkövetője is végzett magával – írja az Index.

A rendőrség azt is közölte a pénteki cselekményről, hogy az elkövető egy illegálisan tartott 9 milliméteres, Glock márkájú kézifegyverrel, és 300 lövedékkel volt felszerelkezve, tehát az áldozatok száma sokkal magasabb is lehetett volna.
Az elkövető depresszióban szenvedett, és az iskolában is problémái voltak. Sajtóértesülések szerint sokat szekálták diáktársai.

Szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban, de csak mint sértett: egyszer megverték, egyszer pedig kirabolták.

Nem kizárható, hogy a fiú direkt Anreas Breivik norvégiai tömeggyilkosságának évfordulóján követte la mészárlást, a rendőrség szerint ugyanis eléggé nagy érdeklődést mutatott az ilyen tettek iránt. Volt például egy olyan könyve, ami arról szólt, hogy „miért gyilkolnak az iskolások”.

A jelek szerint a tette előtt feltört egy Facebook-oldalt, hogy azon keresztül ingyen étel ígéretével egy gyorsétterembe csalja áldozatait. A gyorséttermet aztán rázárta áldozataira, és elkezdett lőni rájuk. A helyi sajtóban ennek kapcsán az is felmerült, hogy direkt muszlimokra vadászott.

Egy civil ruhás rendőr észlelte a lövöldözést, és tüzet nyitott az elkövetőre. A fiatal elmenekült, de nem sokkal később utolérték, ekkor fejbe lőtte magát.

Az áldozatok javarészt fiatalok voltak, de egy 45 éves nőt is megölt a tettes. A halottak közül hárman 14 évesek, ketten 15 évesek, egy 17, és egy 19 éves volt. Hárman nők voltak a meggyilkoltak közül. Mindannyian müncheniek vagy a közelben éltek. Volt köztük több koszovói származású is. A sebesültek közül 16-an még kórházban vannak, köztük egy 13 éves súlyos állapotban lévő gyerek is.

Az elkövető neve a rendőrség szerint David S. volt, teljes neve a helyi sajtó értesülései szerint Ali David Sonboly. Az elkövető szüleit kihallgatták, de ennél többet nem árultak el a nyomozásról.

Münchenben a hétvégén a terrorcselekmény után több tömegrendezvényt lemondtak, a gyász miatt nem fogják megünnepelni például a bajor tisztasági törvény 500. évfordulójának ünnepére rendezendő sörfesztivált is. De elmarad egy szabadtéri koncert Nürnbergben is, mert a helyi hatóságok és a szervezők szerint nem illene most tüzijátékozni és ünnepelni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.