Még mindig lángokban áll Minneapolis több lakóháza és üzlete, miután egy halálos rendőri túlkapás után zavargások kezdődtek

2020. május 29., 15:30

Szerző:

Még mindig tartanak a zavargások az Egyesült Államok Minnesota államában lévő Minneapolis városában, miután hétfőn egy brutális rendőri túlkapás miatt meghalt George Floyd, egy 46 éves fekete férfi.

Letartóztatott fekete férfi halála az Egyesült Államokban A George Floyd halála miatti tüntetés résztvevője egy felgyújtott ház előtt, Minneapolisban
Fotó: David Joles

Floyd azután halt meg, hogy az őt előállító rendőrök egyike hosszú percekig térdelt a nyakán, Floyd pedig hiába jelezte többször fuldokolva a rendőrnek, hogy nem kap levegőt, az nem szállt le a nyakáról. Az esetet több kamera is rögzítette, a felvételek nyilvánosak.

 

A rendőrség hivatalos közleménye szerint "a rendőrtisztek a gyanúsítottat megbilincselték, és észlelték, hogy orvosi ellátásra van szüksége". Az intézkedő rendőröket - akiket hamisított pénz forgalmazása miatt hívtak a helyszínre - már kedden elbocsátották, egyikük ellen büntető eljárást kezdeményeztek a férfi halála miatt.

Őrizetbe vétel közben meghalt egy afroamerikai férfi az Egye Táblákkal a kezükben vonulnak emberek Los Angelesben 2020. május 28-án, egy afroamerikai férfi halála miatt tiltakozó tüntetésen
Fotó: Ringo H.W. Chiu

A CBS Minnesota szerint csütörtökön több ezer tüntető vonult utcára, egy részük pedig

elfoglalták az egyik helyi rendőrőrsöt, az épületben és a bejárat közelében pedig tüzet gyújtottak.

A bent állomásozó rendőröket a biztonság kedvéért evakuálták, az amerikai zászlót is levették. Pénteken kiderült, mindezek a város polgármesterének utasítására történtek. 

A nagyvárosban az afroamerikai férfi halála ügyében az igazság feltárását követelő tüntetők helyét átvették az üzleteket feltörő és autókat gyújtogató zavarkeltők.

Afroamerikai férfi halála Minneapolisban Tiltakozók a napok óta tartó tüntetések egyikén, miközben a háttérben ég a Minnesota állambeli Minneapolis egyik rendőrségének épülete

Üzleteket raboltak ki, és egyszerre legalább 30 helyen gyújtottak tüzet a város utcáin. 

Csütörtök délelőtti televíziós jelentések szerint lángokban állt Minneapolis több épülete is, lakóházak és építkezések.

Letartóztatott fekete férfi halála az Egyesült Államokban Fosztogatók Minneapolisban 2020. május 28-án, miután az előző éjjel a George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt feldühödött, második napja tüntető tiltakozók gyújtogattak és üzleteket fosztottak ki.
Fotó: Tannen Maury

Donald Trump amerikai elnök élesen bírálta a zavargások elleni fellépés hiányát a Twitteren:

„Nem ülhetek hátratett kézzel, hogy végignézzem, mi történik ezzel a remek amerikai várossal. A vezetés teljes hiánya látszódik. Vagy összeszedi magát a baloldali gyengekezű polgármester, vagy én küldöm oda a nemzeti őrséget.”

 

A rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal próbál gátat vetni az erőszaknak, csütörtök hajnaltól kivezényelték a Nemzeti Gárda tagjait is.

Afroamerikai férfi halála Minneapolisban Afroamerikai férfi halála Minneapolisban
Fotó: Julio Cortez

Közben élő adásban tartóztatták le Omar Jimenezt, a CNN hírtelevízió egyébként afroamerikai riporterét, amikor éppen a minneapolisi zavargásokról tudósított.

Az újságírót a stábjával együtt állították elő a rendőrök. A jelek szerint nem vették észre, hogy a felvevő még mindig adásban van.

Columbusban, Ohio állam fővárosában a CNN szerint a békés tüntetés csütörtök este kilenc körül fordult át zavargásba. Ekkor néhányan üvegeket kezdtek el dobálni, mire a rendőrség többször figyelmeztette a tömeget, hogy hagyják abba, majd borssprayt fújtak az emberek közé. Erre a tüntetők tojásokat, tűzijátékokat, füstbombákat, vizeskannákat és cipőket kezdtek el hajigálni.

A tüntetők több üzlet kirakatát is betörték, megrongáltak néhány buszmegállót, és még az állami parlament ablakait és bejárati ajtajait is betörték. Egyikük be is mászott egy betört ablakon át az épületbe, őt később a rendőrök elfogták. A parlament körül tüntetőket a rendőrség feloszlatta.

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.