Michael Bloomberg kész kifizetni egymilliárd dollárt is azért, hogy ne Donald Trump legyen újra az Egyesült Államok elnöke

2020. január 12. 23:04 - szerző: MTI

Michael Bloomberg akár egymilliárd dollárt is áldozna saját pénzéből arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Ezt az eshetőséget a milliárdos üzletember és reménybeli demokrata elnökjelölt egy szombati texasi kampányrendezvényen jelentette be. Vasárnap újságíróknak tovább emelte a tétet: mint mondta, vagyonának nagyon nagy részét is hajlandó arra költeni, hogy többé ne Donald Trump legyen az Egyesült Államok elnöke.

Az IMF és a Világbank tavaszi ülésszaka Michael Bloomberg
Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Michael Bloomberg vagyonát a Forbes magazin 58,4 milliárd dollárra becsüli.  A 77 éves üzletember – aki a hétvégén Texasban, a március 3-i úgynevezett szuperkedd egyik választási színhelyén kampányolt –, San Marcos-i kampánygyűlésén kifejtette, hogy akkor is kész egymilliárdot költeni a demokraták választási kampányára, ha nem ő lesz a párt jelöltje a 2020 novemberében esedékes választáson. Mint fogalmazott: éles politikai nézetkülönbségeik ellenére is hajlandó finanszírozni akár Bernie Sanders vermonti, akár Elizabeth Warren massachusettsi szenátort.

Elárulta azt is, hogy 17 nagy kampányirodát nyit a közeljövőben, és ezek jó részét akkor sem zárja be, ha az elnökjelöltet állító konvención nem őt választják meg. Mint mondta, nem tervez negatív kampányt egyetlen demokrata párti elnökjelölt-aspiráns ellen, még azok ellen sem, akik őt élesen bírálják.

Korábban mind Bernie Sanders, mind Elizabeth Warren azzal vádolta Michael  Bloomberget, hogy megpróbálja megvásárolni magának a Fehér Házat. Vasárnap erre a milliárdos üzletember újságíróknak azt mondta, azért bizakodik, hogy ő lesz az elnökjelölt, mert a többi aspiráns túlságosan liberális és ezért képtelen lenne legyőzni Donald Trumpot. –Én elfogadható vagyok a mérsékelt republikánusok számára is – hangoztatta.

Michael Bloomberg november végén jelentette be, hogy indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért. Azóta több mint 200 millió dollárt költött kampányára.