„Mi nem ilyenek vagyunk! Ausztria egyszerűen nem ilyen!” – írta ki a Facebookra az osztrák államfő

2019. május 18., 21:07

Szerző:

Ausztriában előre hozott választásokat fognak kiírni a Heinz-Christian Strache alkancellárról nyilvánosságra került 2017-es videó nyomán. amelyen a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bukott vezetője arról beszél egy orosz milliárdos, Igor Makarov unokahúgaként bemutatkozó nőnek, hogy osztrák állami megbízásokat kap, ha 50 százalékban bevásárolja magát a népszerű lap, a Kronen Zeitung kiadójába, a lap pedig elkezdi az FPÖ-t támogatni. Ígéretet tett arra is, hogy a nő megkaphatná mindazokat az állami megbízásokat, amelyeket korábban a Strabag építőipari nagyvállalat szerzett meg, ami pedig a médiát illeti, Orbán Viktorra hivatkozott, akitől szerinte lehetne tanulni, ami egy médiabirodalom felépítését illeti.

A videó keményen kivágta a biztosítékot Ausztriában, Sebastian Kurz kancellár szombat este bejelentette, hogy vége a pártja a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciójának, javaslatára pedig Alexander Van der Bellen államfő előre hozott választásokat ír ki. Az elnök a Facebookon posztolt is egy bejegyzést, amelyben élesen elhatárolódott a strache-féle mentalitástól. 

„Mi nem ilyenek vagyunk! Ausztria egyszerűen nem ilyen!”

– írta.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.