Merénylet Nizzában: már 84 halott

Egy kamion belehajtott a százezres ünneplő tömegbe Nizzában, a tengerparti sétányon, két kilométeren át ment teljes sebességgel az emberek között. Legalább 80-an meghaltak, 100-nál is többen megsérülhettek. A külügy szerint egy magyar nő is megsérült. A tömegbe lövő sofőrt megölték a rendőrök, azt még vizsgálják, voltak-e társai. Egy nizzai lap szerint egy tunéziai származású nizzai férfi lehetett a támadó. A teherautóban fegyvereket, robbanószereket és gránátokat találtak – írja az Index.

2016. július 15., 05:43

A július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot figyelő tömegbe hajtott csütörtökön késő este egy teherautó Nizzában a parti sétányon. François Hollande francia elnök 77 áldozatot erősített meg, de a Le Figaro szerint már 80 halottja is lehet a támadásnak.

Több mint 100-an megsérülhettek, a Le Figaro szerint 18 ember állapota életveszélyes, 31-en súlyos sérülésekkel kerültek kórházba. A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy sérült magyar nőről tud, aki telefonon hívta fel a székesfehérvári édesanyját, és most a szállásán várja a segítséget. A francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint a magyar nagykövetség mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van. A 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon pedig várják a kérdéseket, bejelentéseket.

Az AFP helyszíni tudósítója szerint a fehér teherautó teljes sebességgel hajtott a tömegbe, és közel két kilométeren át cikkcakkban ment az emberek között.

A rendőrség bejelentette, hogy a sofőrt lelőtték. Az AP-nek egy szemtanú azt mondta, hogy a férfi még vezetés közben kilőtt az ablakon, aztán rálőtt a menekülő emberekre, mielőtt a rendőrök megállították. A teherautó szélvédőjén több lövésnyomot is látni – írja az Index.

A Nice-Matin úgy tudja, hogy a támadó egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi volt, megtalálták a személyijét.

A BFMTV-nek a helyi alprefektus egyelőre nem tudott arról nyilatkozni, hogy szökésben lehetnek-e támadók, vizsgálják, hogy lehettek-e a sofőrnek társai. A teherautóban fegyvereket, robbanószereket és gránátokat találtak.

A környéket lezárták a Masséna tér körül. A hatóságok azt kérik, hogy mindenki maradjon otthon, mert rendőri akció van folyamatban. A helyszín felett helikopterek köröznek.


Hollande: A nemzeti ünnepünkön mértek ránk csapást

A nizzai támadás miatt három hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot, és növelik az utcákra küldött biztonsági erők létszámát – jelentette be François Hollande francia elnök, aki terrortámadásnak nevezte a történteket.

A Párizsban november 13-án elkövetett, összehangolt terrortámadásokban 130-an haltak meg, utána vezettek be rendkívüli állapotot, amiről Hollande éppen csütörtökön napközben jelentette be, hogy ezt július 26-án feloldanák. Ehelyett azonban több katonát küldenének az utcákra, a tartalékosokat is bevethetik, és a határok védelmét is megerősítik.

Franciaországra a nemzeti ünnepén mértek csapást, azon, ami a szabadság szimbóluma – mondta péntek hajnalban a franciákhoz intézett beszédében.

Az elnök arról is beszélt, hogy az egész ország az iszlamista terror fenyegetése alatt áll, és hogy mindent meg kell tenniük, hogy szembeszálljanak a terrorizmussal, éppen ezért nagyobb erővel avatkozna be Irakban és Szíriában – írja az Index.

Pénteken délelőtt ül össze a védelmi tanács, ezen áttekintik az eddig meghozott lépéseket, és a további teendőket. Utána pedig Hollande is a helyszínre megy Nizzába.

Franciaországot súlyos tragédia érte. De Franciaország erős, és mindig az marad – mondta.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.