Megsértette az Iránnal szemben fennálló amerikai fegyverembargót egy belga férfi

Őrizetbe vettek az amerikai hatóságok egy belga állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy Irán számára akart vadászgépalkatrészeket vásárolni, megsértve ezzel a perzsa állammal szemben fennálló amerikai fegyverembargót - jelentette be az amerikai igazságügy-minisztérium szerdán.

2009. szeptember 3., 09:44

A Franciaországban élő Jacques Monsieur egy iráni illetőségű gyanúsítottal, bizonyos Dara Fotuhival együtt tárgyalásokat folytatott az amerikai hatóságok egy beépített ügynökével F-5-ös vadászgépek motorjainak és egyéb alkatrészeinek vásárlásáról, amelyeket Iránba akartak eljuttatni. A szóban forgó motorok abba az F-5-ös típusú vadászgépbe valók, amelyet az Egyesült Államok még az 1979-es iráni forradalom előtt adott el Teheránnak - olvasható a minisztérium közleményében.

Az ismert fegyverkereskedőként számon tartott belga férfi 110 ezer dollárt már kifizetett az alkatrészekért és további 300 ezer dollár átutalására készült. A hatóságok múlt pénteken vették őrizetbe New Yorkban – közölte az MTI.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.