Mégsem lesz államtitkár a kirúgott német titkosszolga

2018. szeptember 25., 19:44

Szerző:

A hétvégén megállapodott a német nagykoalíció, hogy módosítják öt nappal korábbi megegyezésüket, és mégsem buktatják felfelé a német elhárítás múlt héten menesztett vezetőjét, Hans-Georg Maassent. Így nem államtitkár, csak főtanácsadó lesz a belügyminisztériumnál a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal volt vezetője – írja az Index.

– A múlt hét kedden született eredmény nem volt meggyőző. Túlságosan a funkcionalitással és a belügyminisztériumban zajló folyamatokkal foglalkoztam, és nem figyeltem arra, mi foglalkoztatja az embereket, ha egy előléptetésről hallanak. Nagyon sajnálom, hogy ez megtörténhetett

– mondta Angela Merkel kancellár.

Maassen leváltását az SPD és több ellenzéki párt azért követelte, mert kétségbe vonta egy videofelvételt eredetiségét. Azt állította, nem vadásztak a bevándorlókra Chemnitzben, annak ellenére, hogy videofelvételek tanúsága szerint pontosan ez történt, amikor egy gyilkosság nyomán augusztus 27-én szélsőjobboldali tüntetést tartottak a városban.

Fotó: Youtube

A keményvonalas Horst Seehofer belügyminiszter (CSU) nem látta indokát Maassen leváltásának, a szociáldemokraták kezdeményezésére múlt hét kedden mégis az a döntés a született a német nagykoalícióban, hogy menesztik őt, de államtitkári rangot kap a belügyminisztériumban. Felfele buktatták tehát, amihez helyet is csináltak, nyugdíjba küldték Gunther Adler addigi belügyi államtitkárt.

A német koalíció pártjai (CDU, SPD, CSU) ezzel megoldottnak tekintették a kérdést, de a döntés nagy felzúdulást okozott, elsősorban a szociáldemokrata tagság körében. Ezért öt nappal később a három koalíciós párt elnöke ismét összeült. Vasárnap született meg az új kompromisszum, amely szerint nem nyugdíjazzák az eddigi államtitkárt, ő marad a helyén, a titkosszolgálati vezető pedig csak főtanácsadó lesz a belügyminisztériumban.

Maassen fizetése ugyanaz marad, mint amit a német elhárítás vezetőjeként kapott. Főtanácsadóként az európai és nemzetközi ügyekért felel, azon belül is kiutasított migránsok visszafogadását kell letárgyalnia az észak-afrikai és közel-keleti országokkal.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.