Államtitkárrá bukott a német titkosszolgálat menesztett vezetője

2018. szeptember 19., 16:12

Szerző:

Biztonságpolitikai államtitkárként folytatja munkáját a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) távozó vezetője – jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerdán Berlinben.

– Hans-Georg Maassen a szövetségi rendőrséggel, a közbiztonsággal és a kiberbiztonsággal kapcsolatos ügyekkel foglalkozik majd államtitkárként. A BfV tevékenységének felügyelete nem tartozik feladatai közé

– ismertette a miniszter.

Az államtitkárok száma nem változik a szövetségi kormányt alkotó koalíció egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nyomására áthelyezett Hans-Georg Maassen érkezésével. A hivatalos nevén szövetségi belügyi, építésügyi és szülőföldügyi minisztérium – a német kormány egyik legszélesebb feladatkörű tárcája – továbbra is nyolc államtitkárral működik majd, mert egyiküket nyugdíjba helyezik.

Fotó: Youtube

Horst Seehofer választása Gunther Adler építésügyi államtitkárra esett, aki korábban rendre SPD-s vezetésű tárcáknál dolgozott, és 2004-től 2008-ig az SPD elnökségének irodavezetője volt.

Gunther Adler éppen úgy 55 éves, mint Hans-Georg Maassen. Menesztéssel felérő nyugdíjazását több vezető szociáldemokrata politikus felháborodással fogadta.

– Horst Seehofer lépése provokáció, és veszélyezteti a politikai kultúrát

– mondta Boris Pistorius, az alsó-szászországi tartományi kormány szociáldemokrata belügyminisztere.

SPD-s körökben felzúdulást okozott az is, hogy Hans-Georg Maassen – akinek fizetése az új pozíció révén a minisztériumnak alárendelt BfV vezetőjeként kapott havi 11 577 euróról (3,8 millió forint) 14 157 euróra emelkedik – államtitkárként folytathatja tevékenységét. A reakciókra jellemző a párt korábbi elnöke, Sigmar Gabriel Twitter-bejegyzése, amely szerint ha az előmenetel feltétele a lojalitás és a hozzáértés hiánya, akkor nem csak Hans-Georg Maassen előtt áll fényes jövő, hanem Horst Seehofer előtt is, aki akár az ENSZ főtitkári tisztségét is elnyerheti.

Horst Seehofer tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy nem tartotta szükségesnek és indokoltnak Hans-Georg Maassen áthelyezését, az álláspontja szerint kiváló államigazgatási szakember csak azért nem maradhat a BfV vezetője, mert az SPD megvonta tőle a bizalmat.

Elmondta, hogy a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat élére még nem találtak új embert. Az utód kijelöléséig Hans-Georg Maassen irányítja a szervezetet.

Maassen leváltását az SPD és több ellenzéki párt azért követelte, mert kétségbe vonta egy videofelvételt eredetiségét. Azt állította, nem vadásznak a bevándorlókra Chemnitzben, annak ellenére, hogy videofelvételek tanúsága szerint pontosan ez történt, amikor egy gyilkosság nyomán augusztus 27-én szélsőjobboldali tüntetést tartottak a városban.